Printed From:

Mi történik a petefészkekben és a méhben?

Bár a ciklust a menstruáció első napjától számítjuk, most induljunk időben onnan, hogy mi történik attól kezdve, hogy vége van a havi vérzésednek.

Hormonhatásra elindul a petefészkek úgynevezett tüszőiben a petesejtek érlelődése, és ezzel egy időben a méh belső „bélése”, a méhnyálkahártya elkezd felépülni.

A ciklus közepén – az utolsó vérzésed első napjától számított 12–15. napon – megtörténik az ovuláció, vagyis a tüszőrepedés: az első beérett tüsző megreped, és a benne felgyűlt folyadék kisodorja a petefészekből az érett petesejtet. A kiszabadult sejt a petevezeték kiszélesedő végén található „fodrok” segítségével bejut a petevezeték belsejébe, és megkezdi útját a méhüreg felé. A petesejt élettartama mindössze 24 óra.

Ha ez alatt az idő alatt férfival szeretkezés közben egy hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet, akkor beágyazódik a méhnyálkahártyába, amely akkorra már az embrió (magzat) táplálásához szükséges anyagokkal telik meg. Ha nem történik megtermékenyülés, vagyis a petesejt nem találkozott hímivarsejttel, akkor a petesejt, a ciklus közepén elhal, és egyszerűen felszívódik.

A méh viszont továbbra is készül a megtermékenyített petesejt befogadására, és csak az ovuláció, azaz a ciklusnak nagyjából a közepén történt tüszőrepedés után kb. 2 héttel, vagyis a ciklus 28. napja körül fogja elengedni a megvastagodott, vérrel teli méhnyálkahártyát. Ez a menstruáció, amely 3–6 napig tart, és ezalatt 50–150 ml vér és a méhnyálkahártya szövetdarabkái távoznak a testből.

MAT-HU-2000250 (2020.08.10.)