Printed From:

Mi és hogyan változik még a testünkben egy ciklus alatt?

A ciklus különböző folyamatait irányító hormonok nem csak a méh belsejére vannak hatással. A menstruáció után a méh kicsit feljebb húzódik a hüvelyben, ilyenkor a méhszáj zárt. A méhnyakcsatornában olyan „nektár” termelődik, ami a hüvelyen keresztül távozik, és ezért hüvelyváladéknak is hívják (köznapi nevén folyás). Ez egyáltalán nem „kóros folyamat”, hanem a női test egészséges és természetes jelensége. Ez az utolsó, menstruáció utáni napokban csak annyi, hogy fehér foltot hagy a bugyin.

A ciklus közepéhez, vagyis az ovulációhoz közeledve viszont egyre bőségesebb lehet, és ilyenkor az állaga is megváltozik: tojásfehérjéhez hasonló: színtelen és nyúlós. Érdemes erre figyelni, mert ebből tudható, hogy a ciklus a termékeny napokhoz érkezett, vagyis ha valaki már szexuális életet él, és nem védekezik, ekkor van a legnagyobb esély arra, hogy megfoganjon egy kisbaba. A tüszőrepedést a testhőmérséklet is jelzi: közvetlenül előtte kicsit csökken, utána megemelkedik.

Ezekben a napokban a méhszáj nyitottabb, de az ovuláció után újra zártabb lesz. A hüvelyváladék mennyisége csökken, sűrűbbé, fehéresebbé válik. Ahogy közeledik a menstruáció időpontja, a mellek érzékenyebbé válhatnak. Vannak, akik ilyenkor mellfeszülést, akár fájdalmat is érezhetnek, és ebből már tudják, hogy hamarosan megjön a következő menzeszük. Másoknak az arcukon megjelenő pattanások jelzik a közeledtét.

A menstruáció előtt 1-2 nappal a nyáktermelés leáll – nincs folt a bugyin –, a méh lassan lejjebb ereszkedik, a méhszáj ismét nyitottabb lesz. Amikor a méh összehúzódásaival lelökődik a méhnyálkahártya, és vér kíséretében távozik, vagyis menstruálni kezdesz, új ciklus indul.

MAT-HU-2000250 (2020.08.10.)