Printed From:

Aktuális cikkek

Próbálj meg lazítani! – a No-spa sikere

Az 1960-as évek az eredeti gyógyszerek felfedezésének aranykora volt. Ebben az időben 10 év alatt nyolc eredeti szabadalommal védett gyógyszerkészítménye született a Chinoinnak.

Miért jó tudni, mi áll a görcsös fájdalmaid mögött?

Menzeszhez kapcsolódó alhasi görcsök, hirtelen ránk törő gyomorfájdalom, vagy epe- és vesekő okozta erős görcsös fájdalom esetén célszerű a görcsös simaizomfájdalmakra hamar gyógyírt keresni.

Együttérzés és egymásra figyelés, azokon a napokon is

Sokunknál előzetes jelek intenek arra, hogy közeleg a havi menstruációnk. És sokunk előre tervezgeti, mit is mond a párjának, férjének, hogy az értően élje át velünk ezt a megváltozott állapotot.

Görcsoldó vs. fájdalomcsillapító – te tudod, mikor melyikre van szükség?

Élete során bizonyára mindenki tapasztalt már valamilyen fájdalmas görcsöt a hasa tájékán, de valószínűleg jóval kevesebben vannak azok, akik pontosan tudták, mi okozta a problémát. Mi ilyenkor a teendő? Fájdalomcsillapítóra vagy görcsoldóra van szükségünk? Tudtad, hogy a fájdalomcsillapítás és görcsoldás nem ugyanaz?

Tudod mi a jó a menstruációban?

A nővé válás természetes velejárója a menstruáció, mégis jellemzően negatív érzelmek és félelem övezi az első alkalmak jelentkezését. Szerencsére egyre tudatosabban válunk szülővé, így gyermekeink beavatása könnyedebb és pozitívabb folyamattá válik.

Menstruációs tippek, hogyan éld túl a nehéz napokat a suliban/egyetemi előadáson/munkahelyeden?

A menstruációval járó kellemetlenségek minden hónapban jelen vannak, de ettől nem áll meg az élet, ugyanúgy teljesíteni kell a suliban vagy munkahelyen. Íme néhány tanács, hogy könnyebben vészeld át a nehéz napokat.

Hol görcsöl? Megmondjuk, mi lappanghat mögötte.

Az alhasi görcsök intenzitása, pontos megjelenési helye és kisugárzása sokat elárul a kiváltó okról is. Szúró, görcsös, tompa, nyomó, szorító fájdalmak – honnan tudhatjuk, mi okozza őket? Cikkünk most segít „helyére tenni” a különböző gyötrelmeket.

Ne görcsölj rá!

Az alhasi fájdalmak közül az egyik leggyakrabban előforduló probléma a menstruációs görcsöké, mely teljesen általános tünet a nők majd’ 90%-ánál. Legtöbb esetben a fájdalom mögött nem húzódik egyéb betegség, de előfordulhat az is, hogy kiváltó ok valamilyen specifikus probléma.

Nők és lányaik – tapasztalatok a menstruációs görcsökről

Görcsoldásban is van új a nap alatt... A nők, sőt már a fiatal lányok nagyobb része megtapasztalja a menstruációs fájdalom kellemetlen érzését. 100-ból 10 nő olyan intenzív görcsöket él át a menzesz során, amely hátráltatja átlagos, napi teendik elvégzését is.

Kutatás görcsoldó készítményeket használók körében

Az INSPIRA RESEARCH KFT. a SANOFI- AVENTIS Zrt. megbízásából 2017 őszén végzett egy OTC Brand monitor kutatást a görcsoldók használatáról Magyarországon. Menstruációs fájdalmakkal kapcsolatban összesen 207, 18 és 49 év közti nőt kérdeztek meg, akiknek az elmúlt 6 hónapban volt menstruációs görcsük.

A menstruáció nem ciki - Tudd meg te is, mi történik testedben a havi ciklus során

Már menstruálsz, de nem szívesen beszélsz róla? Vannak kérdéseid, de nem tudod, kivel oszd meg őket? Cikinek találod, ha betétet vagy tampont kell vásárolnod a boltban? Vagy esetleg kellemetlenül érint, hogy menstruációs fájdalmaidra nem találsz megfelelő megoldást? – Nos, ezzel a dologgal nem vagy egyedül.

5 hasznos anya-lánya tipp a menstruációs panaszok kezelésére

A menstruációval járó panaszok szinte minden nő életében jelen vannak - anya és lánya ugyanúgy szenvedhet a kellemetlenségektől, ahogyan egykoron nagymamáink is. A különbség napjainkra az, hogy attól, hogy nők vagyunk, a menstruációval járó panaszokat már nem kell szükségszerűen eltűrnünk.

Emésztéshez kapcsolódó hasi görcsök

A hasi görcs kínzó fájdalmat jelent, melyet az emberek nagy része valamilyen formában megtapasztal élete során. A görcsöket számtalan probléma kiválthatja, melyek között szerepelhetnek mindennapi okok, de egészen komoly betegségek is.

Epehólyag problémák és görcsoldás

Epekő, epegörcs és epehólyag-gyulladás, valamint ezek elkerülése. Az epekövek kialakulási esélye nagyon gyakori az emberi szervezetben, azonban ezek csak ritkán vezetnek valós problémához, és az esetek 96%-ában teljesen tünetmentesek maradnak.

Ne hagyja, hogy a görcs uralja menstruációját!

Ha ön a női nemhez tartozik és menstruál, a menstruációs görcsöket bizonyára jól ismeri – de az is előfordulhat, hogy még sosem találkozott ezzel a panasszal élete során. Egyes nők minden egyes menstruáció elején fájdalommal küzdenek, mások pedig nem is tudják, ez milyen érzés. Nos, az utóbbi csoport talán ebből a szempontból szerencsésebbnek mondható, de ez nem jelenti azt, hogy a többieknek nincs más választásuk a fájdalom tűrésén túl.  Attól, hogy nők vagyunk, még nem kell szenvednünk: nem szabad hagynunk, hogy a görcs uralja menstruációnkat!

Befelé figyelni - nőiségünk megélése a menstruáció alatt is

A PMS (premenstruációs szindróma) és a menstruáció időszaka a nők körülbelül 80%-a számára okoz nehézségeket, és itt nem csak a fizikai fájdalmakra – mellfeszülésre, alhasi görcsökre, fejfájásra – gondolunk. Sok esetben nehezebb megbirkózni a női ciklus pszichés nehézségeivel, úgymint a túlérzékenységgel, fáradékonysággal, érzelmi kimerültséggel, ingerlékenységgel, szorongással, depresszióval vagy az ezekből fakadó érzelmi kitörésekkel.

Jógával a PMS tünetei ellen

Kapcsolja ki testét, mondjon búcsút a belső feszültségnek!

A permenstruációs szindróma tünetei egyes esetekben igen kényelmetlenné tehetik mindennapjainkat – szorongás, érzelmi labilitás, fáradtság, kimerültség, aknék megjelenése, fejfájás és egyéb fájdalmak1 kínozhatnak bennünket, legyen szó bármilyen évszakról, időjárásról, munkanapról vagy akár szabadságról. Ezek a problémák pedig igazán feszültté és nyúzottá tehetnek bárkit, hiába is szeretnénk a legjobb formánkat mutatni, és csak ellazulni egy kicsit.

PMS: a hétfejű sárkány

Ha ez már nem a lovagi kor, mit keresnek itt tűzfújó szörnyetegek?

Ha a női nemhez tartozunk, ideje tudomásul vennünk, hogy amikor közelednek azok a bizonyos nehéz napok, sokunkon eluralkodhatnak a hormonok. Csokit kívánunk sós ropogtatnivalóval, érzékenyebbek leszünk, mindenen sírunk és nevetünk egyszerre, sőt az is könnyen lehet, hogy a környezetünk ilyenkor „kissé” elviselhetetlennek talál minket. És amikor azt írjuk: kissé, talán úgy értjük, hogy egy hétfejű sárkánnyal is könnyebb dolga lehet a hős lovagnak, mint a közvetlen környezetünknek megbirkózni velünk.

Vízparti nyaralás és havi ciklus: nem ősellenségek!

Menstruáció a nyaralás alatt – hőség, bikini, puffadás és alhasi görcsök

Ezer éve vársz a nagy nyaralásra, néha már csak a jól megérdemelt pihenés gondolata tartja benned a lelket. Forró, napsütéses órák várnak, lenge nyári ruhákkal, vízparti pihenéssel, és ha mindez eszedbe jut, képzeletben már kellemesen el is nyúlsz a napozóágyon, felteszed a napszemüveged, belekortyolsz a hűvös mentás limonádédba… és ekkor beléd hasít a felismerés: „A fenébe, de hát éppen akkor fog megjönni!”

Sport és menstruáció: emiatt nem kell kihagynod az edzést!

Biztonságos mozgás a menzesz alatt

A menstruáció és az ezzel járó diszkomfort érzés igazán nyúzottá tehet. Fáradékonyabbnak érezheted magad, sajoghatnak a lábaid, a derekad, görcsölhet a hasad, és sokszor a lelkivilágod sem az igazi. Ezen tünetek mögött hormonális okok húzódnak meg, melyek szintje a ciklus során folyamatosan változik. Természetes tehát, ha a menstruációd alatt nem hozod a legjobb formád, de nem feltétlenül szükséges hagynod, hogy a rossz érzések eluralkodjanak rajtad.

Vírusfertőzés és hasi görcs

A gyomorinfluenza - más néven vírusos gastroenteritis - a gyomor és bélrendszer vírusos betegsége, mely hasmenéssel, hányással is együtt jár. Ilyenkor az emésztőrendszerbe bejutó kórokozók váltják ki a gyulladást a bélben és a gyomorban. A fertőzés általában valamilyen étellel vagy itallal terjed, de akár konyhai eszközökről, evőeszközökről, tányérokról, poharakról is bekerülhetnek vírusok a szervezetbe. Ez a betegség gyermekek és felnőttek esetében is gyakori oka lehet a súlyos hasmenésnek.

Hogyan előzhető meg a vesegörcs?

Aki már valaha átélt vesegörcsöt, biztosan úgy nyilatkozik róla, mint olyasvalamiről, amit mindenképpen jobb megelőzni… Hogy miért van ez így? Mert a vesegörcs nem elég, hogy intenzív fájdalommal jár a vesetájékon, de kisugározhat oldalra, a hátba és az ágyékba is.

Hogyan előzhető meg az epegörcs?

Az epegörcs kialakulását legtöbb esetben az epekövek okozzák. Az epe a máj méregtelenítő működése során keletkezik, és az epehólyagban tárolódik. Az epehólyagban olyankor csapódnak ki kövek, amikor a keletkezett epeváladék összetétele megváltozik. Az epekövek 80% eséllyel lesznek koleszterin, 20% eséllyel pedig pigment alapúak.

Mi hol fáj, hogyan fáj – hasi fájdalmak elkülönítése

Görcsös, szúró vagy tompa fájdalmak hasi tájékon? Nem tudja megmondani, honnan is erednek a gondok? Nem csoda, hiszen a kellemetlen érzéseknek számtalan oka lehet.

Amikor a menstruációs görcsök mögött betegség lappang

A legtöbb nő a menstruáció jelentkezésekor erős diszkomfort érzéséről számol be, innen is fakad a már jól ismert mondat: „Azokon a nehéz napokon…”. Nem mindegy azonban, hogy ezek a napok mennyire nehezek, milyen mértékben terhelik meg a nő szervezetét, milyen hatással vannak hangulatára, közérzetére.

Gyötrelmes fájdalom - a vesegörcs

Azok, akik már tapasztaltak vesegörcsöt, legtöbbször úgy számolnak be róla, mint a legkínzóbb élményről, melyet valaha átéltek. A vesegörcs nagyon erős fájdalommal járó tünet, melyet leggyakrabban vesekövek okoznak.

Utolsó módosítás: 2021.01.07.