Printed From:

A menstruáció nem ciki

Tudd meg te is, mi történik testedben a havi ciklus során

Már menstruálsz, de nem szívesen beszélsz róla? Vannak kérdéseid, de nem tudod, kivel oszd meg őket? Cikinek találod, ha betétet vagy tampont kell vásárolnod a boltban? Vagy esetleg kellemetlenül érint, hogy menstruációs fájdalmaidra nem találsz megfelelő megoldást? – Nos, ezzel a dologgal nem vagy egyedül. A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a menstruáció semmiképpen sem ciki. Sőt, éppen azt jelzi, hogy egészséges felnőtt nővé váltál, és a tested pontosan úgy működik, ahogyan működnie kell. A menstruációs ciklus a női szervezet elengedhetetlen és pótolthatatlan folyamata: a pubertáskortól a klimaxig minden nő havi rendszerességgel átesik rajta, ha teste egészségesen funkcionál.

Mi az, amit feltétlenül tudnod kell róla?

A menstruáció 3-5 napig tart a legtöbb nő esetében, és igen: vérzéssel jár. És hogy honnan jön a vér? Ehhez nagyon röviden vegyük át, mi történik a ciklus során:

A menstruációs ciklus kb. 28 napig tart, és ezalatt a hormonszintünk folyamatosan változik. A ciklus során a petesejt a petefészekben érik, majd a méhbe utazik a petevezetéken keresztül. A méh nyálkahártyája eközben megvastagszik, mely lehetővé teszi a terhesség kialakulását – ide ágyazódna be a petesejt, ha megtermékenyülne. Ha a petesejt azonban nem termékenyült meg, tehát nincs terhesség, akkor a megvastagodott nyálkahártyára sincs szükség, ezért az leválik. A vérzést éppen a méh nyálkahártyájának ez a leválása okozza, mely a hüvelyen keresztül tud távozni. Ilyenkor a méh simaizomzata is összehúzódik, hogy a leválást elősegítse, és ez okozza a jellegzetes menstruációs fájdalmakat.

A vérzés mennyisége teljesen eltérő lehet, elképzelhető például, hogy barátnőd menzesze során csak enyhén vérzik, te pedig erősebben – de ez nem jelenti azt, hogy ne lennétek mindketten teljesen egészségesek. Sőt, életed során folyamatosan változik a vérzés erőssége, ahogyan a hossza sem lesz mindig állandó, de ettől nem kell megijedned. Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a menstruáció olyannyira fontos része a női egészségnek, hogy érdemes mindig kiemelt figyelemmel kísérned, vagy akár naplót vezetni róla, és ha valami szokatlant észlelsz, érdemes orvoshoz fordulnod panaszaiddal. Ilyenkor tudd, hogy teljesen normális, amin keresztülmész, és cseppet sem ciki őszintén beszélni tested jelzéseiről, ha szükségesnek érzed, akár a megfelelő szakemberrel.

Mit tehetsz, hogy a menstruáció elviselhetőbb legyen?

Ne erőltesd túl magad, ha kell, pihenj. Fogadd el, hogy érett nő vagy, és engedd meg magadnak, hogy ez a pár nap úgy teljen, ahogyan testednek a legkényelmesebb. Ha a mozgás esik jól, mozogj, ha a fekvés, akkor feküdj. A főszabály az, hogy semmi olyat ne tégy, amitől kényelmetlenül éreznéd magad, de tartsd szem előtt azt is, hogy nem vagy beteg, nem kell tehát minden hónapban ágynak esned, és a takaró alatt bujkálnod. Tudnod kell, hogy ilyenkor a hormonális változások hatására hangulatingadozások lehetnek úrrá rajtad, ne ijedj meg tőlük, teljesen természetesek. Ugyanakkor az is nagyon gyakori, hogy hasi-, derék-, valamint hátfájás jelentkezik, és a görcsök lehetnek egészen erősek és kellemetlenek. A fájdalmakat azonban nem szükséges tűrnöd. Segítséget nyújthatnak a No-Spa termékek, melyek simaizom-görcsoldó hatásukkal közvetlenül a méh izomzatára hatnak, és így csökkentik annak összehúzódását. Napi 3x1-2 No-Spa vagy No-Spa Neo tablettával enyhítheted a menzeszedet kísérő panaszokat, és így könnyebben vészelheted át ezeket a nehéz napokat, legalábbis ami a fájdalmakat illeti.

Ha görcseid túlzottan erősek, vagy a megszokottól eltérő dolgot tapasztalsz menstruációs ciklusod során, feltétlenül kérd ki szakember véleményét egészséged biztonsága érdekében.

SAHU.DRT.18.07.0431 (2018.08.20.)

Utolsó módosítás: 2018.08.31.