Printed From:

Gyötrelmes fájdalom – a vesegörcs

Talán még emlékszünk a biológia óráinkon tanultakra, miszerint a vese bab-alakú, páros szervünk, és azért felelős, hogy kiszűrje a káros anyagokat vérünkből, ezáltal vizeletet képezve. A vizelet útja a húgyutakon át vezet – a vesét elhagyva a húgyvezetékeken keresztül kerül a hólyagba. A húgyhólyag tárolja a vizeletet addig, míg vizeletürítés során az végleg távozik szervezetünkből a húgycsövön keresztül.
A vesekő olyan kemény, kristályos képződmény, mely a vizeletben található szerves vagy szervetlen anyagokból csapódik ki, és ezekből változó méretű köveket formál. A kövek egyes esetekben akár olyan nagyok is lehetnek, hogy képesek elzárni a húgycsövet, ezzel akadályozva a vizeletürítést. A fájdalom akkor jelentkezik, amikor egy kő megmozdul, és vizelettel sodródva a húgyvezetékben elakad.

A vesegörcs erős fájdalmat okoz a derékban, háton, esetenként a lágyékba, nagyajkakba, illetve férfiaknál a herébe sugározhat, és olyan kellemetlen kísérőjelenségekkel is társulhat, mint a véres vizelet, láz, hidegrázás, hányinger és hányás.

Sok esetben a vesekövek maguktól távoznak szervezetünkből, máskor azonban orvosi beavatkozás válik szükségessé. Ha figyelmen kívül hagyjuk a problémát, azzal jelentős károkat okozhatunk, ugyanis a fájdalmakon túl komoly szövődményekkel is számolnunk kell, mint a húgyúti fertőzések kialakulása, a húgyvezeték teljes elzáródása, vesekárosodás vagy a veseműködés teljes leállása.

Magas láz, ismétlődő hányás, erős fájdalom és vizelési problémák esetén tanácsos azonnal szakemberhez fordulnunk.
A fájdalmak ideiglenes enyhítésére a No-Spa termékcsalád készítményeit is használhatjuk, melyek görcsoldó hatásukkal segíthetnek a fájdalmak csökkentésében. A No-Spa Forte 80 mg tabletta a kínzó hasi görcsös fájdalmak széles körére nyújt hatékony megoldást, a No-Spa 40 mg tablettához képest kétszeres hatóanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan enyhíti a legkínzóbb hasi fájdalmakat.

Mit tehetünk a vesegörcs kialakulásának megelőzésére?

Kerüljük például a kalcium tablettákat és a magas oxalát tartalmú ételeket (pl. spenót, rebarbara), de a húsételek fogyasztásának mérséklése és a megfelelő folyadékbevitel (főként ivóvíz) is lényeges, mely utóbbi az egyik legfontosabb tényező az egészséges veseműködés támogatásában.

 

SAHU.DRT.18.05.0299 (2018.07.10.)

Még több cikk »

Utolsó módosítás: 2018.07.13.