Printed From:

Hogyan előzhető meg a vesegörcs?

Mit tehetünk az egyik legkínzóbb fájdalom ellen?

Aki már valaha átélt vesegörcsöt, biztosan úgy nyilatkozik róla, mint olyasvalamiről, amit mindenképpen jobb megelőzni… Hogy miért van ez így? Mert a vesegörcs nem elég, hogy intenzív fájdalommal jár a vesetájékon, de kisugározhat oldalra, a hátba és az ágyékba is. Emellett olyan kísérő tünetei lehetnek, mint a véres vizelet, a hányinger és az ismétlődő hányás, ritkán a magas láz, és a hidegrázás.

A fájdalmak enyhítésére a No-Spa termékcsalád készítményeit is használhatjuk, melyek görcsoldó hatásukkal segíthetnek a fájdalmak csökkentésében. A No-Spa 40 mg tabletta hatékonyan szünteti meg a fájdalmas görcsöket, a No-Spa Forte 80 mg tabletta kétszeres hatóanyagtartalma pedig még a No-Spa 40 mg hatásánál is erőteljesebb megoldást biztosít a kínzó görcsök ellen.

Jobb tehát megelőzni a bajt, de mit is tehetünk ennek érdekében? Természetesen a legfontosabb, hogy a probléma okozóinak, vagyis a veseköveknek a képződését megakadályozzuk.

Ha csökkenteni szeretnénk a kövek kialakulásának kockázatát, kerüljük a magas kalciumtartalmú tabletták szedését, és érdemes változtatni táplálkozási szokásainkon is2: ne fogyasszunk túl sok húst, halat és baromfit, viszont igyunk sok folyadékot, elsősorban vizet.

Egyes kutatások szerint az étkezési só mennyiségének csökkentése is jelentős szerepet tölthet be a vesekövek megelőzésében. Ha túlzottan sósan étkezünk, és nem iszunk elég folyadékot, máris fogékonyabbak lehetünk a probléma kialakulására.

A megfelelő folyadékbevitel különösen fontos, 2-3 liter víz elfogyasztása mindenképpen javallott. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy csökken a vesekő képződés esélye, ha naponta 1 liternél több vizelet ürítünk.

Ritkábban ugyan, de előfordulhatnak kálcium-foszfát, húgysav, struvit, vagy cisztin alapú vesekövek is. Kálcium-foszfát kövek esetében csökkentsük a sóbevitelt, az állati fehérjék fogyasztását, és fordítsunk figyelmet arra, hogy elegendő kalciumot vigyünk a szervezetünkbe a diéta során.Húgysavas kövek esetén a vizelet lúgosítására van szükség, ilyenkor kerülendő a marha- és sertéshús, a belsőségek, a csokoládé, a kávé, a kakaó és a hüvelyesek fogyasztása.  A magnézium-alumínium-foszfát tartalmú ún. struvitkövek esetén a vese fertőzése okozza a problémát, ilyen esetekben nagyon fontos a fertőzés megszüntetése, a vizelet fertőtlenítése. A cisztinkövek kialakulásának hátterében genetikai okok állhatnak. Ilyenkor nagymennyiségű (akár 4-5 liter naponta) folyadékbevitel, fehérjeszegény diéta és sok rostos zöldségféle fogyasztása ajánlott.

A vesegörcsök kezelése magában foglalja a görcsös fájdalom enyhítését és a kövek eltávolítását is. Nincs azonban mindig szükség műtéti beavatkozásra, egyes esetekben a kövek maguktól távoznak, így a görcs is oldódik. Ilyenkor is javallott a nagy mennyiségű folyadékbevitel annak érdekében, hogy megkönnyítsük a vesekő kiürülését. Ez a folyamat erős görcsös fájdalmakkal is járhat, amikor hatékony segítségre lehet szükségünk. Erre tökéletes megoldást nyújthat a No-Spa termékcsalád, mert közvetlenül a fájdalom okát, a húgyúti simaizmok görcsét oldja.

Amikor egy kő természetes vagy művi úton távozik a szervezetből, a fájdalmak elmúlnak, de semmiféle garancia nincs arra, hogy a kövesedés ne alakuljon ki újra, a vesegörcs ne jelentkezzen ismételten. Ezért is fontos a fenti javaslatok megfontolása, a megelőzési módszerek alkalmazása.

SAHU.DRT.18.05.0295 (2018.07.04.)

 

Még több cikk »

Utolsó módosítás: 2018.07.09.