Printed From:

A görcs és fájdalom ördögi köre

Legyen szó akár menstruációs fájdalomról, gyomortáji görcsökről, puffadás vagy székrekedés okozta görcsös hasi fájdalomérzetről, az epe- vagy a vese tájékáról érkező vagy onnan kisugárzó gyötrő nyilallásról, a különböző hasi fájdalmak oka legtöbbször ugyanaz: a görcs.

A görcs pedig nem más, mint a hasban található szervek (például a méh, a gyomor, a belek, az epehólyag stb.) falában lévő simaizmok túlzott összehúzódása. Ez a feszülés pedig – ha elég erőteljes és tartós – olyan ingerületet vált ki, amely végül az agyunkba jutva görcsös fájdalomérzetet okoz. Sőt, ennek a görcsös összehúzódásnak az eredményeként ezeknek a területeknek romlik a vérkeringése is, ami ugyancsak felelős a fájdalom kialakulásért.

A másik oldalról pedig a fájdalom maga is képes felerősíteni, vagy fokozni a simaizom összehúzódását, így erősítve a már amúgy is kínzó görcsöket.

Így a görcs és a fájdalom tulajdonképpen egy ördögi kört alkotnak, amely egészen addig fennáll, míg a kiváltó okot, a görcsöt magát meg nem szüntetjük.

A görcsöket gyakran kíséri gyulladásos reakció is, például ha egy vesekő elakadást okoz a húgyvezetékben, vagy egy epekő elzárja az epevezetéket, akkor a vese vagy az epehólyag könnyen begyulladhat. Ilyenkor a beteg belázasodhat, vagy a gyulladás akár további kellemetlen tüneteket is provokálhat, ami ugyancsak fokozhatja a hasi diszkomfortot, vagy fájdalomérzetet.

Van, hogy a kiváltó ok, vagyis a görcs magától elmúlik, sokszor azonban a tünetek annyira sokáig fennállnak, vagy olyan mértékben kínzóak, vagy egy krónikus betegség (pl. vesekő, epekő stb.) okán rendre visszatérnek, hogy jelentős mértékben rontják a közérzetünket, sőt, akár akadályozhatnak minket a mindennapi tevékenységeinkben is – ilyenkor érdemes hathatós és célzott görcsoldó terápiához folyamodni.

Utolsó módosítás: 2015. szeptember 24.