Printed From:

A speciális No-Spa hatás

A görcs sokféle lehet, de a hasi fájdalom kialakulásának hátterében leggyakrabban a görcs áll. A görcs pedig nem más, mint a hasban található szervek (például a méh, a gyomor, a belek, az epehólyag stb.) falában lévő simaizmok túlzott összehúzódása. Ez a feszülés pedig – ha elég erőteljes és tartós – olyan ingerületet vált ki, amely végül az agyba jutva fájdalmas görcsként jelentkezik.

De mi is az a simaizom?1

Az emberi szervezetben háromfajta izomszövet található:

  • A harántcsíkolt izom a csontozathoz csatlakozva építi fel a vázizomzatot, működése akaratunktól függő, ennek megfelelően vagyunk képesek tudatosan mozgatni egyes testrészeinket. A vázizmok gyors és erős munkavégzésre is képesek, de hamar elfáradnak.
  • szívizom kizárólag a szívben megtalálható, speciálisan a szív munkájához szükséges, állandó mozgásban lévő izomszövet. A szívizom működésében és szerkezetében átmenet a harántcsíkolt és a simaizom között: működését akaratlagosan nem tudjuk befolyásolni, nagy erő kifejtésére képes, de mindeközben nem fárad el.
  • Simaizom az üreges belső szervek (pl. húgyhólyag, méh, gyomor, belek) és a vérerek falában, valamint a bőrben található. Működése akaratunktól független. Ugyancsak jelentős erőkifejtésre képes és a szívizomhoz hasonlóan nem fárad el.

Miben más a simaizom?1

Az akaratlagosan mozgatható izmokkal ellentétben a simaizom összehúzódásai sokkal lassabbak, azonban egy simaizom rost sokkal jelentősebb mértékben képes összezsugorodni, mint a váz izomrostjai.

Sőt, a vázizomzattól eltérően – melynél az egyes izomkötegek képesek külön-külön is összehúzódni –, a simaizom-sejtek egymáshoz kapcsolódnak, így az összehúzódást előidéző inger hatására egy egységként zsugorodnak össze.

 

 

Hogyan szünteti meg a No-Spa a görcsöt és a fájdalmat?2

A No-Spa közvetlenül a simaizom működésére hat, a görcsbe rándult simaizmokat ellazítva fejti ki görcsoldó hatását. A görcs megszűnését követően ekkor már nem jut olyan ingerület az agyunk megfelelő részébe, amely fájdalomérzetet kelt, és így megszűnik a görcsöt kísérő fájdalom is. Ezen kívül enyhe értágító hatása révén fokozza a szövetek vérellátását.

1 Review of Medical Physiology, Gonong’s. 23rd Ed (2010). McGrawHillMedical. Chapter 5.Excitable Tissue: Muscle, pp 93-115.

2 Ramesh R. Rai,: Efficacy and Safety of Drotaverine Hydrochloride in Irritable Bowel, Saudi J Gastroenterol, 2014, 20(6) 378-382

MAT-HU-2000203 (2020.08.10.)

Utolsó módosítás: 2021.01.04.