Printed From:

 

Ezt minden apának tudnia kellene a kamaszodó lányáról

A férfiak egy része elbagatelizálja a menstruációt, nem is akar róla tudomást venni, mondván nem az ő dolguk. Pedig, ha van egy kamasz lányod, aki most érik nővé, a menzesz a te ügyed is, hiszen, ha megérted őt, a köztetek lévő kapocs is erősebb lehet.

Magabiztos nőnek lenni jó

A férfiak menstruációról alkotott elképzelése sokszor nem csak homályos, de távol áll a valóságtól. A téves gyakorlattal ellentétben egy apának is fel kell készülnie azokra a
változásokra, amiken a lánya keresztülmegy testileg és lelkileg is.

Miért tartozik rád is a lányod menstruációja?

Még akkor is, ha most el sem tudod képzelni, hogy apaként bármi közöd lenne a lányod nővé éréséhez, nagyon is fontos szereped lehet benne. Tudd, hogy a kamaszlányok számára a menstruáció nem csupán a havi vérzést jelenti önmagában. Ekkor kezdenek tudatára ébredni a nőeisségüknek, és mindennek, ami ezzel jár. A menstruációt kísérő tünetek és azok erőssége változó lehet, de minden nő megtapasztalja, és jó, ha te, mint az elsőszámú férfi az életében tudod, min megy keresztül. Fájhat a hasa, akár görcsösen is, hányingere lehet, a felhalmozódott víztől felpuffadhat, fejfájás is kínozhatja, de hasmenés, a székrekedés és az ízületi fájdalom sem ritka ezekben a napokban.1

Aminek azonban még ezeknél is nagyobb jelentősége van, azok a lelkében végbemenő folyamatok, amik a lányodat is összezavarhatják. Arról, amit hosszú időn keresztül csupán női hisztinek tituláltak, mára bebizonyosodott, hogy hormonális változások okozta tünetek együttese: ez a PMS1. A fájdalmakon kívül a PMS, azaz a premenstruációs szindróma tünetei közé tartoznak a feszültség, az idegesség, a lehangoltság és a fáradékonyság is1 . De ebben az időszakban könnyebben elfelejthet dolgokat az ember lánya, gyakran változhat egyik pillanatról a másikra a hangulata, és a koncentrációs képessége is romolhat1.

A szégyenérzet és a szavak ereje

Nagyon fontos, hogy ezekben a napokban (is) arra törekedj, hogy megértsd a lányodat. Ne mindegy, mi az, amivel viccelődsz, mert jó, ha tisztában vagy azzal is, hogy az, amin máskor nevet, ilyenkor egészen mélyre menő ütés is lehet a számára. Persze, nem azt mondjuk, hogy az egész olyan, mintha tojáshéjakon kellene lépdelned, de egyszerűen azt fogadd el, hogy a menstruáció előtti napokban és a pirosbetűs periódusban több megértésre van szüksége a lányodnak. Fontos, hogy ne határolódj el, helyette kérdezz, próbáld meg belülről látni, vagy legalább elfogadni azt, amin a lányod keresztülmegy. Az, hogy ilyenkor te, mint az apja miként bánsz vele, milyen példát mutatsz számára a férfi viselkedésével kapcsolatban, a későbbiekben meghatározó lehet a számára.

Nem árt tudnod azt sem, hogy ha otthon nem téma a menstruáció, és az anyjával nem tudta átbeszélni, akkor szégyent is érezhet a társai között is. Ilyenkor üljetek le a pároddal, és beszéljétek át, melyikőtök, hogyan tud segíteni a lányotoknak. Ő még csak most tapasztalja, hogy milyen testileg is nővé válni, még nem tudja, mi a jobb számára, a tampon, vagy a betét, milyen gyakran kell cserélnie, és előtted is szégyellheti, ha foltos lett a nadrágja. Az is lehet, hogy ő még egyáltalán nem várta ezt az időszakot, tehetetlennek érzi magát, és inkább visszamenne a gyermeki létbe, az emiatt keletkező feszültséget azonban nem tudja kezelni. 

Apaként állj mellette ilyekor is, légy megértéssel felé, biztosítsd arról, hogy számodra mindig is a te kislányod marad, és öleld meg többször ezekben a napokban.

1 Nivin Todd, What is PMS, 2019, forrás: https://www.webmd.com/women/pms/what-ispms

MAT-HU-2000023 (2020.10.26.)

 
Utolsó módosítás: 2020 november