Printed From:

 

Legyen minden hónapban egy nap csak a miénk!

Mindenki megérdemel egy saját napot minden hónapban. Nekünk könnyű dolgunk van, ugyanis havonta eljön az a nap, ami emlékeztet minket arra, hogy nők vagyunk.

Sokan ajándékozzák meg magukat szabadnappal a születésnapjukon, és milyen jól teszik! Miért ne tennénk mi nők is valami hasonló engedményt magunknak azon a napon, amikor megjön a menstruációnk? Ha nem is egy egész szabadnap, de egy kis kényeztetés egészen biztosan jár nekünk azon a napon. Ha kétség merülne fel ezzel kapcsolatban, akkor felsorolunk pár érvet arra, hogy miért is legyünk kedvesek önmagunkhoz (is) a menstruációnk első napján.

Magabiztos nőnek lenni jó

Alighanem túl vagyunk pár feszült napon. A premenstruációs tünetegyüttes (PMS, az angol premenstrual syndrome szavakból) ami jelentkezhet görcsök, hangulatingadozások, fejfájás, puffadás, mellfeszülés, vagy akár émelygés formájában is, meglehetősen megviseli a szervezetünket. A panaszok a havivérzés előtt 8-10 nappal jelentkeznek, majd amint a menstruáció kezdetét veszi, meg is szűnnek. Eddig még nem sikerült hitelt érdemlően tisztázni a kiváltó okokat, de abban egyetértenek a kutatók, hogy a stressz, a mozgásszegény életmód, a rossz alvási szokások, mind hozzájárulhatnak a kialakulásához, akárcsak a hormonok.

Mivel a tünetek a nők csaknem 80%-át érintik valamilyen formában, ezért bátran kijelenthetjük, hogy az életünk során nagy valószínűség szerint találkozni fogunk vele.

A menstruáció első napján akár a zavaró PMS tünetek megszűnését is ünnepelhetnénk, sokkal célravezetőbb a saját nőiességünket köszönteni ezen a napon.

Mit tegyünk?

Ajándékozzuk meg magunkat valami olyannal, amit a hónap többi napján nem engedünk meg magunknak. Ez lehet egy egyszerű tejszínhabos kávé, amit ráérősen kortyolunk el a kedvenc cukrászdánkban, de akár egy nagy szelet torta is a kedvenc barátnőnkkel a diéta közepén.

Jó ötlet erre a napra tenni a kozmetikust egy frissítő arcmasszázzsal kiegészítve, vagy a havi frizurát a fodrásznál.

Vannak, akik egy könyvvel vagy egy páros mozijeggyel ajándékozzák meg magukat, de akad olyan nő is, aki ilyenkor egyszerűen sétál egy hatalmasat, miközben végre odafigyelhet saját magára, kicsit elgondolkodhat az elmúlt hónap tapasztalatain, és megtervezheti a következő hónap céljait.

A rendszer a lényeg

Bármit is választunk, a legapróbb dologtól a legnagyobbig, fontos, hogy lehetőleg rendszeresen ajándékozzuk meg magunkat, és ha lehet, soha ne hagyjunk ki egyetlen hónapot sem. Ez a ritmus megnyugvást ad az életünknek, és abban is segít, hogy amikor majd bármilyen okból kimarad a menstruációnk, legyen az terhesség, vagy menopauza, jobban oda tudjunk figyelni magunkra.

Akik évekig minden hónapban megünneplik magukat, arról is beszámolnak, hogy egy idő után nőtt az önbecsülésük, és a saját testükhöz való viszonyuk is.

Ami a legfontosabb: ki kell mondani, hogy megérdemlem!

Nagyon nehéz önmagunkat megajándékozni. A legtöbb nőnek akkor is lelkiismeret-furdalása van, ha egészen apró dologgal lepi meg magát, esetleg valami olyannal, ami nem is kerül semmibe. Mégis hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy mindenkit magunk elé helyezzünk. A legtöbb kislányt úgy nevelik, hogy mindig másokat részesítsen előnyben magával szemben, legyen szó étkezésről, gondoskodásról, szabadidőről. Éppen ezért nagyon nehéz megkérdőjelezni ezt a társadalmi nyomást, de kezdő lépésként egy ilyen apróság is megteszi, mint az ajándék nap havonta egyszer.

 

SAHU.DRT.20.03.0166 (2020.05.05.)

Utolsó módosítás: 2020 június