Printed From:

 

Létezik olyan, hogy túl korán? Valójában hány éves kortól kellene beszélned a lányoddal a menstruációtól?

Ma már nem ritka, hogy a 11-12 éves lányok is menstruálnak, sőt, a menzesz akár előbb is jelentkezhet. Mindeközben az általános iskolában csak a 8. osztályos tananyag tesz említést először a menstruációról. Mikor és mit mondj a lányodnak a menstruációról?

Magabiztos nőnek lenni jó

Azzal talán minden anya tisztában van, hogy a lánya nem feltétlen az iskolában fog először hallani, olvasni a menstruációról. Az internetről vagy a saját korcsoportjába tartozó barátaitól már jóval előtte tájékozódhat, aminek megvan az a hátránya is, hogy nem megbízható forrásból szerzi az ismereteit. Légy te az első a lányod életében, akitől hall a menstruációról!

Alakíts ki bizalmi légkört

Fontos, hogy szülőként tudatosan készítsd fel a lányodat arra, hogy milyen változások mennek majd végbe a testében és a lelkében a menstruáció alatt, továbbá milyen higiéniai eszközök állnak a rendelkezésére. De mi az a kor, amikor érdemes erről beszélned a gyerekeddel?

A lányok ma átlagosan 11-12 évesen élik meg az első menstruációjukat1, de olyan is előfordul, hogy már 8-9 éves korukban megjön az első havi vérzésük. Emiatt lényeges, hogy még 8 éves kora előtt kezdj el beszélgetni a lányoddal a témáról. A legjobb, ha ezt nem egyetlen nagy beszélgetésnek tervezed, hanem az információkat apránként adagolva, többször, fokozatosan beszélgettek a test fejlődéséről. Ez azért is fontos, mert ha 8 évesen még nem tud a menstruációról, és egyik nap „hirtelen” szembesül vele, megijedhet, és rossz emléket hagyhat benne. Eleinte elég, ha általánosságban beszélsz a testi változásokról, és ahogy idősödik, a korához igazodva mondd el rá vonatkoztatva is a dolgokat.

Fontos, hogy a beszélgetések alatt kialakuljon egy olyan bizalmi légkör, ahol nem ciki kérdezni, nem kell szégyenkeznie, és a válaszaidban is nevén nevezed a dolgokat. Tanítsd meg a női szervek nevére, de ne erőltesd a használatukat, tökéletes az is, ha a saját nyelvezetét használja.2 Arra azonban figyelj, hogy ne legyél túlságosan felnőttes, és használd a humorodat, mert a lányod figyelmét nem fogod tudni lekötni egy tananyagszerű kiselőadással.

Biztosítsd arról, hogy nem létezik kínos kérdés, és mesélj neki a te tapasztalataidról, valamint arról, hogy milyen kérdések merültek fel benned akkor, amikor annyi idős voltál, mint ő.
Ezzel feloldhatod, vagy legalább enyhítheted a szorongását. 
Később így, ha szükségét érzi, nagyobb eséllyel fog hozzád fordulni a kérdéseivel, mint a hasonló korú barátnőihez, akik még szintén csak a sötétben tapogatódznak a témában.

Ünnepeljétek a nőiséget

Mesélj neki a betét használatról, és arról, hogy mit tegyen, ha nem otthon éri az első vérzés. Tanítsd meg arra, hogyan kell használni a tampont és a betétet, valamint mindig legyen nála
egy a táskájában1. Szervezz csajos napot, amikor csak ketten vagytok, és ennek részeként menjetek el egy drogériába, ahol mutasd meg neki, milyen lehetőségek vannak, amikből választhat.

A testi tünetek, azaz a hasi fájdalmak, a fejfájás és a hangulatingadozás tényszerű felsorolása mellett meséld el azt is, hogy a görcsöket a méhnyálkahártya leválása és az izmok összehúzódása okozza. Lehet, nem ez lesz a legérdekesebb rész a számára, de jó, ha megérti a teste folyamtait.2

Fontos, hogy tudd: a lányodnak te vagy az elsődleges példa. Ahogy te állsz a menstruációdhoz, ahogy mesélsz neki róla, jó eséllyel az határozza meg majd az ő érzéseit is a menzesze iránt. Tudasd a lányoddal, hogy ez nem a természet büntetése, és nem is „havi baj”, hanem a nőiség egy fontos jelensége, amit nem szégyellni, hanem ünnepelni érdemes. De minimum büszkének kell lenni rá.

Források:
1 Khrisna Wood White, All about periods, 2018, forrás: https://kidshealth.org/en/kids/menstruation.html
2 Robyn R. Miller, Talking to your child about periods, 2018, forrás: https://kidshealth.org/en/parents/talk-about-menstruation.html

MAT-HU-2000023 (2020.10.26.)

 
Utolsó módosítás: 2020 november