Printed From:

 

Intimkehely, tampon, betét, menstruációs bugyi - mit válassz?

Szerencsések vagyunk, mert már többféle megoldás közül is választhatunk, amikor menstruálunk. De mi a különbség köztük?

Intimkehely, tampon, betét vagy menstruációs bugyi - ez a négy lehetőség már nyitva áll előtted menstruáció közben. Melyiket válaszd?

Magabiztos nőnek lenni jó

Intimkehely

Bár viszonylag új találmányként láthatjuk a polcokon, valójában már 1932-ben is árultak hasonló eszközt1 a menstruációs vér hüvelyen belüli összegyűjtésére. Nyilván azóta nagyot fejlődött a tudomány, és a mai intimkelyhek puhábbak, rugalmasabbak1, nem mellesleg pedig könnyen tisztán tarthatók, sterilizálhatók. Nagyban növeli a népszerűségüket az a tény, hogy egy kelyhet akár évekig lehet használni rendszeresen2, és a beszámolók szerint észre sem lehet venni, és nem is szivárog, ha helyesen helyezik fel. 

Tampon

A tamponnal a legtöbb nőnek az a problémája, hogy nem olyan egyszerű felhelyezni úgy, hogy kényelmes legyen3, de a felmérések szerint még mindig könnyebben barátkoznak meg vele, mint a kehellyel, valószínűleg azért, mert a működési módja jobban érthető és közismertebb.2 Évtizedek óta a tampon a hűséges társunk, ha menstruáció alatt úszni vagy sportolni szeretnénk, nem csúszkál el, és viszonylag kevés baleset érhet vele, már ami a szivárgást illeti.

Betét

A betét mellett szól az az érv, hogy nem kell semmit felhelyezni a hüvelybe, ami tini lányoknak fontos szempont lehet. Egyszerűbb egy betétet a bugyidba ragasztani, mint megtalálni a tampon vagy kehely tökéletes felhelyezésének módját. Egyszerűbb a betétekkel abból a szempontból is, hogy bárhol, bármikor könnyen cserélheted,3 és diszkréten visszacsomagolva a csomagolóanyagba kidobhatod a kukába, nem kell a kehelyből kiöntéssel és fertőtlenítéssel bajlódnod. Kezdő menstruálóknak ezért először a betétet javasolnánk, és csak pár menstruáció után ajánljuk a hüvelyen belüli eszközöket. Szivárgás szempontjából a leggyengébb láncszem mind között a betét, éjszakára mindenképp külön, éjszakai betétet érdemes beszerezni, ami hosszabb és nagyobb a nedvszívó képessége, de a menstruáció első, erősebb napjain még így is előfordulhatnak balesetek mellette.

Menstruációs bugyi

A legújabb találmány a menstruációs bugyi, még nem annyira elterjedt, de aki már beszerezte, attól szinte csak dicséretet hallani róla.3 A speciális anyagból készült bugyi elnyeli a vért, ki lehet mosni, és semmi nem szivárog ki belőle, még az erősebb menstruációval is el tud bánni a beszámolók szerint.3 Tökéletes megoldás fiatal lányoknak, akik nem akarnak az iskolában vesződni a betét, tampon vagy kehely cserélgetésével, ürítésével, és még a környezetet is védjük vele.

1 Menstrual cups vs. pads and tampons: How do they compare? Elérhető: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325790

2 Menstrual cups vs tampons – here’s how they compare. Elérhető: https://theconversation.com/menstrual-cups-vs-tampons-heres-how-they-compare-120499

3 Tampons vs. Pads: The Ultimate Showdown. Elérhető: https://www.healthline.com/health/tampons-vs-pads

MAT-HU-2000141 (2020.07.13.)

Utolsó módosítás: 2020 október