Printed From:

 

Miért jó egy applikáció a menstruáció követésére?

Szépanyáink több-kevesebb sikerrel a napokat számolták, vagy figyelték, hogy mikor mekkora a hold. Anyáink egy kártyanaptár hátulján vezették a menstruációjukat. Nekünk már egy applikáció segít, ami sokkal hasznosabb egy online naptárnál

Magabiztos nőnek lenni jó

Több tucat applikáció közül válogathatunk, ha az interneten keresünk segítséget a menstruációnk vezetésére. Az egyszerű, ingyenes alkalmazástól a drágább, gyönyörű grafikai megoldásokkal ellátott verzióig mindent megtalálunk.

De miért hasznosabb egy app, mint az egyszerű naptár?

Kiszámolja helyettünk, mikor kell megjönnie a menstruációnak, sőt erről emlékeztetőt is küld!

Nagyon hasznos lehet, amikor nem kell huszonnyolc napokat előre számolnunk, hanem az applikáció elintézi ezt helyettünk egy pillanat alatt. A legjobb, hogyha pontos a ciklusunk, akkor hónapokra előre láthatjuk, hogy mikor fogunk éppen menstruálni. Ez elég fontos információ lehet, ha hosszú utazást, vagy nyaralás, esetleg esküvőt, vagy nászutat tervezünk.

Az aktuális menstruáció előtt, beállítástól függően üzenetet küld, három vagy egy nappal. Ez nagyon jól jöhet, ha nincs okunk figyelni a naptárt, de például nem értjük, hogy miért is őrülünk meg egy tábla csokoládéért, vagy mi az oka annak, hogy minden apróságtól a plafonra mászunk.

Az applikációkban vezethetjük – és érdemes is megtenni, hogy mikor milyen intenzitású a menstruációs vérzésünk, ez információval szolgálhat a nőgyógyásznak.

Teherbe szeretnénk esni, vagy épp ellenkezőleg?

Ha elkerülni szeretnénk a terhességet, akkor természetesen valamilyen fogamzásgátló eszköz lesz a megoldás. Ha viszont kisbabát szeretnénk, akkor a legjobb ötlet egy applikációt választanunk a ciklusunk vezetésére. A legtöbb alkalmazásban ugyanis grafikus ábrák segítik a ciklusunk változásának vezetését: milyen állagú a hüvelyváladék, milyen a hangulatunk, érzünk-e bármilyen fizikai, vagy lelki változást? Mennyi a hőmérsékletünk, mikor várható a peteérés, és mi az az időpont, amikor a legnagyobb az esélye a teherbe esésnek.

A program három hónap után, ha rendszeres feljegyezzük bele a változásokat, egészen pontosan kiszámolja, hogy melyik nap hol tart a ciklusunk. Ha viszont bármi eltérést tapasztalunk ehhez képest, akkor érdemes felkeresni a nőgyógyászt.

Olyan kérdésekre is tudunk majd válaszolni neki, amire applikáció nélkül szinte biztos, hogy nem tudnánk.

Az egyik apróság, amit a legtöbb applikáció tud, az pont a szűréseken való részvételre való felhívás. Nem csak az éves nőgyógyászati szűrés aktuális időpontjára figyelmeztet, de a havi mell-önvizsgálatra is “tudja” a legalkalmasabb napot.

Több olyan önmonitorozó alkalmazás létezik, amelyekbe beépítettek egy ciklusfigyelő applikációt. Ezek legtöbbje valamilyen sport-applikáció, ami rögzíti a lépésszámot, a súlyt, az elégetett kalóriát, az edzéseket, az alvással töltött órákat, plusz a menstruációt.

Elképesztő adatmennyiség, amit mind grafikonokkal is szemléltet.

Érdekes lehet összevetni a súlygyarapodást a ciklussal, vagy azt, hogy mennyire ment vagy éppen nem ment a sport vagy az alvás aznap.

Ezek mind olyan dolgok, amiket kellő befelé fordulással, önmagunk megismerésével akár segítség nélkül is tudhatnánk, de ebben a rohanó világban egészen egyszerűen nem jut időnk arra, hogy átlássuk az összefüggéseket. Többek között ilyen apróságokban is segítségünkre lehet a technika.

MAT-HU-2000141 (2020.07.13.)

Utolsó módosítás: 2020 október