Printed From:

 

 

Te is kifosztod a hűtőt a menstruációd előtt? - Ne szégyenkezz, ez az oka!

Te is vad étel-ámokfutást csinálsz a menstruációd előtti napokon? Hidd el nekünk, nincs veled semmi baj, mondjuk, miért van ez!

A menstruáció előtti napokban gyakori tünetként jelentkezhet az ingerlékenység, érzékenység, álmatlanság, fáradtság és bizony éhségrohamok is, amik következtében képesek vagyunk a fél (vagy inkább az egész) hűtő tartalmát megsemmisíteni, egy másodpercig sem gondolva az épp aktuális diétánkra. Ismerős, igaz? 1

Magabiztos nőnek lenni jó

Itt van a magyarázat a folyamatos éhségérzetre!2

A tünetek megjelenése hormonális változásokra vezethető vissza, amelyek a menstruációs ciklus második felére jellemzők. Hatásukra az agy ingerületátvivő molekuláinak mennyisége és működése megváltozik, ez okozza a tüneteket, amelyek a legtöbb esetben a menstruáció harmadik-negyedik napjára megszűnnek.

A felmérések azt mutatják, hogy a nők 97 százaléka tapasztalt már éhségrohamokat, de az is bizonyított, hogy a rohamok a menstruációs ciklus második felében nagyobb eséllyel jelentkeznek. Ilyenkor rengeteg szénhidrátot és cukrot kíván a szervezet, így egyáltalán nem csoda, hogy mi nők, a csokoládéban keressük a vigaszt.

A Neuroscience News cikke rávilágít arra is, hogy mi okozza ezt az evési vágyat.

Az egyik magyarázat szerint a háttérben a menstruációt megelőző időszakban jelentkező szerotoninszint-csökkenése áll. A szerotonin, vagyis az boldogság hormon hiánya okozza az ilyenkor tapasztalható szorongást, feszültséget, depressziót. Öntudatlanul is igyekszünk helyrehozni a szervezet szerotoninszintjét, amire az egyik legjobb módszer a szénhidrátok fogyasztása. Az étel feladata ilyenkor nemcsak az, hogy csökkenjen az éhség érzetünk, hanem hogy a kedélyállapotunkat is javítsa, hiszen az evés örömet is okoz.

Egy másik magyarázat a hormonális változásokkal hozza összefüggésbe a fokozott étvágyat és az éhségrohamok megjelenését. A menstruációs ciklusnak ebben a szakaszában az ösztrogénszint csökken, a progeszteron szintje viszont megnő a szervezetben. Több kutatás is bizonyította, hogy ilyenkor a nők jobban kívánják az ételt.

Védjük ki az elhízást!

Jó hír, hogy a menstruációt megelőző premenstruációs tünetek életmódváltással enyhíthetőek. Például a túlevés következtében fellépő elhízás megakadályozható, ha odafigyelünk az egészséges táplálkozásra. Iktassunk be az étrendünkbe teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket, kerüljük a cukrot, a zsíros ételek és a só túlzott fogyasztását.  Fogyasszunk minél több kalciumot. (Az ajánlott mennyiség például egy speciális és szigorú diétában napi 1200 mg.)

A PMS csökkentésének egyik legjobb módja a rendszeres mozgás. A testmozgás nemcsak a premenstruációs szindróma tüneteit enyhíti, hanem kiváló módja a stressz, szorongás feloldására is.3

A legfrissebb kutatási eredmények szerint – a görcsoldókon túl – a magnézium is segíthet a tünetek enyhítésében, a különböző hormonok (főleg a progeszteron) központi idegrendszerre gyakorolt hatásának normalizálásával. A magnézium a B6-vitaminnal kombinálva segíthet a premenstruációs migrén megelőzésére is. 4

SAHU.DRT.20.03.0161 (2020.04.06.)

1 What to know about premenstrual syndrome (PMS) Elérhető: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325314 Letöltés ideje: 2020. március 22.

2 Ack! I need chocolate! The science of PMS food cravings. Elérhető: https://theconversation.com/ack-i-need-chocolate-the-science-of-pms-food-cravings-116341. Letöltés ideje: 2020. március 25.

3 How to Reduce PMS Symptoms. Elérhető: https://www.verywellhealth.com/ways-to-reduce-the-symptoms-of-pms-3520990. Letöltés ideje: 2020. március 22.

4 Magnesium and the menstrual cycle. Elérhető: https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/magnesium-and-the-menstrual-cycle. Letöltés ideje: 2020. március 22.

 

Utolsó módosítás: 2020 április