Printed From:

IBS okozta görcsök

Az irritábilis bél szindróma (IBS)1

Az irritábilis bél szindróma (rövidítve IBS) a tápcsatorna működésének zavara abban az esetben, ha a panaszok úgy jelentkeznek, hogy nincs mögöttük ún. „organikus ok”, azaz kimutatható megbetegedés (tehát nincs kimutatható gyulladás, fertőzés, fekély, daganat, stb.)

Vezető tünete a hasi fájdalom és diszkomfort érzés, melynek mértéke és helye is változó lehet. Továbbá, a széklet formája illetve annak változása is jellemzőbb tünete a betegségnek, akárcsak a székletszám változása. 

Egyéb panaszok lehetnek a hasi puffadás és feszülés (a has bármely területén), a teltségérzés, a hányinger, az émelygés, sőt, bizonyos esetekben esetleg nyák ürítése is megfigyelhető.
Az IBS tünetei változnak a napszaktól függően is. A tünetek gyakran délután fokozódnak, és stressz, illetve egyéb érzelmi állapotok is befolyásolják. Éjszaka nemcsak az agy, hanem a bélrendszer is „alszik”, ezért éjszaka a beteg panaszmentes, a beteget a betegsége nem ébreszti fel.

FONTOS! Ha éjszaka is megjelenő, a beteget felébresztő hasi tünetek jelentkeznek, akkor egyéb bélrendszeri megbetegedésre kell gondolni és a panaszokkal mindenképp orvoshoz fordulni!

A betegség pontos oka nem ismert, a tünetek kialakulásáért több tényező együttese a felelős, melyek főként a tápcsatorna mozgásával és érzékenységével, valamint a pszichés terhelésre adott fokozott válaszkészséggel vannak összefüggésben.

Kezelésének legfontosabb eleme a megfelelő orvos-beteg kapcsolat, hiszen magának a diagnózis felállításához is őszinte kommunikációra van szükség páciens és orvosa között. Továbbá, étrenddel kapcsolatos elvek betartásával még tovább javítható a betegek állapota.
Mindezek mellett, az IBS során tapasztalt hasi fájdalom egyik oka a bél simaizomzatának fokozott összehúzódása, így gyógyszeres kezelés szükséges lehet. A No-Spa, mivel közvetlenül a simaizomra hatva csökkenti a görcsöt, jó hatású az irritábilis bél szindróma okozta hasi görcsök és a haspuffadás okozta kellemetlen érzés csökkentésében kiegészítő kezelésként enyhíthet a panaszokon.
Az IBS sokszor pszichés megterhelés után kezdődik, és gyakran romlik az állapot pszichés megterhelésre. Nagyobb az IBS kialakulásának a valószínűsége, ha a beteg depressziós, tökéletességre törekszik és a betegség tüneteit drámai módon éli meg. Mindezek miatt nem meglepő, hogy a pszichoterápiás kezeléseket is felhasználják az IBS kezelésében.2 Jó eredményeket értek el relaxációs eljárásokkal, hipnózissal és egyéb pszichoterápiás módszerekkel is.

Étrendi javaslatok IBS esetén 3

  • Az étkezés rendszeres és mértéktartó legyen – óvakodjunk a túlevéstől
  • Törekedjünk arra, hogy az élelmiszereket kiegyensúlyozottan fogyasszuk – szénhidrátok, zsírok és fehérjék egyaránt legyenek az étrendben.
  • Kerüljük a puffasztó ételek (pl. bab, borsó, káposzta, karfiol) fogyasztását
  • Kevés legyen a zsír, a koffein és az alkohol fogyasztása
  • Mérsékeljük a divatos – de szénhidráttartalmú – édesítő szereket (pl. szorbit, fruktóz).
  • Székrekedéses formában legyen a táplálék természetes növényi rostokban dús (pl. búzakorpa beiktatása az étrendbe).
  • Ismert laktóz-intolerancia esetén pedig mindenképpen kerüljük a tejet tartalmazó ételeket!

 

Tulassay Zsolt: A belgyógyászat alapjai 2011. Medicina Könyvkiadó Zrt. (897-904.o.)

Enck P et al. Orvostovábbképző Szemle. 2012;19(7-8):35-40.

https://www.theibsnetwork.org/diet/so-what-can-i-eat/ (letöltés ideje:2020.07.25.)

MAT-HU-2000195 (2020.07.27.)

Utolsó módosítás: 2020.08.17.