Printed From:

Gyakran ismételt kérdések

Milyen panaszok esetén szedhető a No-Spa, No-Spa Neo illetve a No-Spa Forte tabletta?

A No-Spa, a No-Spa Neo illetve a No-Spa Forte a görcsoldás szakértőjeként gyorsan, hatékonyan és széleskörűen szünteti meg a hasi fájdalmakat, legyen szó akár epe-, vese- és húgyúti, menstruációs, vagy gyomor- illetve bélgörcsről, valamint az irritábilis bél szindróma (IBS) kapcsán felmerülő görcsös székrekedésről, vagy puffadásról.
Sőt, bizonyos típusú (ún. tenziós) görcsös fejfájások enyhítésének is hatásos gyógyszere.

Mi okozza a görcsös hasi fájdalmat?

A fájdalom sokféle lehet, de a hasi fájdalom kialakulásának hátterében leggyakrabban a simaizom görcsös összehúzódása áll.
A hasi görcs okai pedig igen változatosak lehetnek, általánosságban azonban két fő eredetre vezethetőek vissza. Az ún. organikus, vagyis szervi eredetű görcsök, ahogy a nevükből is következik, konkrét szervi okokkal magyarázhatóak. Funkcionális eredetű görcsről pedig akkor beszélünk, ha az érintett szerveink falában található izomzat hirtelen és túlzott mértékű összehúzódásának hátterében nem mutatható ki valamilyen konkrét szervi ok. Ilyenkor ugyanis – valamilyen funkciózavar következtében – a görcs idegi közvetítéssel jön létre, és a konkrét kiváltó ok is csak nehezen határozható meg.

Mi az a simaizom?

Az emberi szervezetben háromfajta izomszövet található: a harántcsíkolt izom a csontozathoz csatlakozva építi fel a vázizomzatot, a szívizom kizárólag a szívben megtalálható, speciálisan a szív munkájához szükséges, állandó mozgásban lévő izomszövet, míg a simaizom az üreges belső szervek (pl. húgyhólyag, méh, gyomor, belek) és a vérerek falában, valamint a bőrben található meg.

Mi az összefüggés a hasi görcs és a fájdalom között?

A különböző hasi fájdalmak oka legtöbbször ugyanaz: a görcs. A görcs pedig nem más, mint a hasban található szervek (például a méh, a gyomor, a belek, az epehólyag stb.) falában lévő simaizmok túlzott összehúzódása. Ez a feszülés pedig – ha elég erőteljes és tartós – olyan ingerületet vált ki, amely végül az agyunkba jutva görcsös fájdalomérzetet okoz. Sőt, ennek a görcsös összehúzódásnak az eredményeként ezeknek a területeknek romlik a vérkeringése is, ami ugyancsak felelős a fájdalom kialakulásért.
A másik oldalról pedig a fájdalom maga is képes felerősíteni, vagy fokozni a simaizom összehúzódását, így erősítve a már amúgy is kínzó görcsöket.
Így a görcs és a fájdalom tulajdonképpen egy ördögi kört alkotnak, amely egészen addig fennáll, míg a kiváltó okot, a görcsöt magát meg nem szüntetjük.

Hogyan szünteti meg a No-Spa és a No-Spa Neo, illetve a No-Spa Forte a görcsöt és a fájdalmat?

A No-Spa termékcsalád minden tagja ún. simaizom görcsoldó gyógyszer, tehát hatékonyan alkalmazható mindazon görcsök esetén, ahol az ún. simaizmok görcsös, fájdalommal kísért összehúzódása okozza a kínzó tüneteket.
A hasi fájdalom kialakulásának hátterében leggyakrabban a görcs áll. A görcs pedig nem más, mint a hasban található szervek (például a méh, a gyomor, a belek, az epehólyag stb.) falában lévő simaizmok túlzott összehúzódása.
A No-Spa közvetlenül a simaizom működésére hat, a görcsbe rándult simaizmokat ellazítva fejti ki görcsoldó hatását. A görcs megszüntetésén túl ekkor már nem jut olyan ingerület az agyunk megfelelő részébe, amely fájdalomérzetet kelt, és így megszűnik a görcsöt kísérő fájdalom is.
Ezen kívül enyhe értágító hatása révén fokozza a szövetek vérellátását, így segíti „kimosni” a fájdalomkeltő anyagokat, ezzel is hozzájárulva a fájdalomérzet csökkenéséhez.

Miben más a No-Spa, mint egy hagyományos fájdalomcsillapító?

A No-Spa hatóanyaga a drotaverin, melynek különlegessége, hogy a hagyományos fájdalomcsillapítókkal ellentétben, amelyek jellemzően csak a fájdalomtüneteket enyhítik, vagy mulasztják el, a No-Spa közvetlenül a fájdalom okát jelentő simaizom görcsöt szünteti meg, és ezen keresztül csillapítja a fájdalomérzetet.

Mi a különbség a No-Spa, a No-Spa Neo és a No-Spa Forte tabletta között?

A No-Spa gyógyszercsalád mindhárom tagja ugyanazon görcsös hasi fájdalmak esetén hatásos, maximális napi adagjuk 240 mg.
A No-Spa 40 mg tabletta gyorsan és hatékonyan szünteti meg a görcsös hasi fájdalmat, ezen felül a No-Spa Neo 40 mg filmtablettát betegeink érdekében egy filmréteggel is bevontuk, így a tablettát könnyebb lenyelni és mellékíze sincsen.
A No-Spa Forte 80 mg tabletta kétszeres hatóanyagtartalma pedig még erőteljesebb hatást biztosít a még kínzóbb görcsös fájdalmakra is.

A 40 mg-os No-Spa és Neo tabletták 6 éves kortól, a dupla dózisú 80 mg-os Forte tabletta 12 éves kortól szedhető.

Hány éves kortól szedhető a No-Spa, a No-Spa Neo illetve a No-Spa Forte tabletta?

A No-Spa 40 mg és a No-Spa Neo tabletta 6 éves kortól, a kétszeres hatóanyag-tartalmú No-Spa Forte tabletta 12 éves kortól szedhető.

Hogyan kell adagolni a No-Spa tablettákat?

A No-Spa 40 mg és a No-Spa Neo:

  • 6-12 éves korig legfeljebb napi 2 tabletta adható 2 részletben;
  • 12 éves kor felett legfeljebb napi 4 tabletta adható 2-4 részletben;
  • ajánlott adagja felnőtteknek naponta 3-6 tabletta (2-3 részletben).

A No-Spa Forte 80 mg:

  • 12 éves kor felett legfeljebb napi 2 tabletta adható 1-2 részletben;
  • ajánlott adagja felnőtteknek naponta másfél-3 tabletta (2-3 részletben).

Mennyi ideig szedhető a No-Spa, a No-Spa Neo, illetve a No-Spa Forte?

A No-Spa, a No-Spa Neo, illetve a No-Spa Forte tabletta szedésének nincs maximalizált időtartama, de kérjük, sürgősen forduljon orvoshoz, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

Szedhetem a No-Spa valamely termékét más gyógyszerekkel együtt?

A No-Spa termékcsalád minden tagja általában más gyógyszerekkel (pl. más fájdalomcsillapítókkal) kombinálva is probléma nélkül alkalmazható, így akár átmenetileg kell valamely más gyógyszert szednünk a No-Spával párhuzamosan, akár valamilyen krónikus betegségünkre szedünk rendszeresen valamely készítményt, a No-Spa könnyen beilleszthető a terápiánkba.
Levodopa hatóanyagú Parkinsor-kór elleni gyógyszerekkel együtt adva azonban csökkentheti azok Parkinsor-kór tüneteit csökkentő hatását, illetve a betegséggel együtt járó vázizom merevség és remegés súlyosbodhat.

Szedhető a No-Spa terhesség és szoptatás idején?

Állatkísérletes és emberek körében végzett vizsgálatok alapján, terhesség alatt való alkalmazása esetén, az anyát, ill. a magzatot károsító hatása nem volt kimutatható.
Kellő vizsgálati eredmények hiányában szoptatás idején alkalmazása nem ajánlott.
Mindazonáltal terhességben való alkalmazása fokozott óvatosságot és orvosi elbírálást igényel, ezért ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Hol készülnek a No-Spa tabletták?

A No-Spa, a No-Spa Neo, illetve a No-Spa Forte magyar fejlesztésű és mindmáig a hazai Sanofi-Aventis/Chinoin gyógyszergyárban előállított tabletta, melynek hatóanyaga, a drotaverin, két magyar vegyészmérnök, Mészáros Zoltán és Szentmiklósi Péter munkájának eredményeképpen született meg.

Hol vásárolható meg a No-Spa valamely terméke?

A No-Spa vény nélkül kapható gyógyszer, így a legtöbb patikában recept nélkül megvásárolható.

Mennyibe kerül a No-Spa és a No-Spa Neo 40 mg tabletta?

A No-Spa 40 mg tabletta 24 darabos kiszerelésének fogyasztói átlagára 1 269 Ft – az IMS Health Hungary Sell-out Pharmatrend adatai szerint a 2016. június és 2016. augusztus közötti időszakra vetítve, a gyógyszertári értékesítés során alkalmazott fogyasztói árak átlagának alapulvételével. A No-Spa Neo 40 mg filmtabletta 24 darabos kiszerelésének fogyasztói átlagára 1 192 Ft az IMS Health Hungary Sell-out Pharmatrend adatai szerint a 2016. június és 2016. augusztus közötti időszakra vetítve, a gyógyszertári értékesítés során alkalmazott fogyasztói árak átlagának alapulvételével. A fogyasztói átlagárak csak tájékoztató jellegűek és nem a tényleges gyógyszertári árat jelentik, a termékek ára gyógyszertáranként és időszakonként eltérő lehet.

Mennyibe kerül a No-Spa Forte 80 mg tabletta?

A No-Spa Forte 80 mg tabletta 24 darabos kiszerelésének fogyasztói átlagára 1 788 Ft – az IMS Health Hungary Sell-out Pharmatrend adatai szerint a 2016. június és 2016. augusztus közötti időszakra vetítve, a gyógyszertári értékesítés során alkalmazott fogyasztói árak átlagának alapulvételével. A fogyasztói átlagárak csak tájékoztató jellegűek és nem a tényleges gyógyszertári árat jelentik, a termékek ára gyógyszertáranként és időszakonként eltérő lehet.

Utolsó módosítás: 2016. november 22.