Printed From:

Gyakran ismételt kérdések

Milyen panaszok esetén szedhető a No-Spa, illetve a No-Spa Forte tabletta?

A No-Spa, illetve a No-Spa Forte a görcsoldás szakértőjeként hatékonyan és széleskörűen szünteti meg a fájdalmas hasi görcsöket. A következő betegségek esetén alkalmazható:

 • Simaizomgörcsök az epeutakat érintő megbetegedésekben: epekövesség, az epehólyag vagy az epeutak gyulladása.
 • Húgyúti eredetű simaizomgörcsök: húgyúti (vese-, húgyvezeték) kövesség, vesemedence-gyulladás, húgyhólyag-gyulladás, húgyhólyaggörcs.

Kiegészítő kezelésként:

 • Gyomor- bélrendszeri simaizom görcsök esetén: gyomor és nyombélfekély, gyomornyálkahártya-gyulladás, a gyomorszáj és gyomorkapu záróizmának görcse, vékony- és vastagbélgyulladás,
 • Irritábilis bél szindróma (bélműködési zavar) görcsös székrekedéses, illetve a has- és bélpuffadással járó formái esetén.
 • Bizonyos fejfájások esetén (tenziós típusú).
 • Nőgyógyászati megbetegedésekben: fájdalmas menstruáció vagy menstruációs görcs.

Mi okozza a görcsös hasi fájdalmat?1

A fájdalom sokféle lehet, de a hasi fájdalom kialakulásának hátterében leggyakrabban a simaizom görcsös összehúzódása áll.
A hasi görcs okai pedig igen változatosak lehetnek, általánosságban azonban két fő eredetre vezethetőek vissza. Az ún. organikus, vagyis szervi eredetű görcsök, ahogy a nevükből is következik, konkrét szervi okokkal magyarázhatóak. Funkcionális eredetű görcsről pedig akkor beszélünk, ha az érintett szerveink falában található izomzat hirtelen és túlzott mértékű összehúzódásának hátterében nem mutatható ki valamilyen konkrét szervi ok, hanem esetenként egy pathológiás folyamat (pl.: epekő, vesekő, fekély, gyulladással járó elváltozás) következménye

Mi az a simaizom?2

Az emberi szervezetben háromfajta izomszövet található: a harántcsíkolt izom a csontozathoz csatlakozva építi fel a vázizomzatot, a szívizom kizárólag a szívben megtalálható, speciálisan a szív munkájához szükséges, állandó mozgásban lévő izomszövet, míg a simaizom az üreges belső szervek (pl. húgyhólyag, méh, gyomor, belek) és a vérerek falában, valamint a bőrben található meg.

Mi az összefüggés a hasi görcs és a fájdalom között?1

A különböző hasi fájdalmak oka legtöbbször ugyanaz: a görcs. A görcs pedig nem más, mint a hasban található szervek (például a méh, a gyomor, a belek, az epehólyag stb.) falában lévő simaizmok túlzott összehúzódása. Ez a feszülés pedig – ha elég erőteljes és tartós – olyan ingerületet vált ki, amely végül az agyunkba jutva fájdalomérzetet okoz. Sőt, ennek a görcsös összehúzódásnak az eredményeként ezeknek a területeknek romlik a vérkeringése is, ami ugyancsak felelős a fájdalom kialakulásért.
A másik oldalról pedig a fájdalom maga is képes felerősíteni, vagy fokozni a simaizom összehúzódását, így erősítve a már amúgy is kínzó görcsöket.
Így a görcs és a fájdalom tulajdonképpen egy ördögi kört alkotnak, amely egészen addig fennáll, míg a kiváltó okot, a görcsöt magát meg nem szüntetjük.

Hogyan szünteti meg a No-Spa, illetve a No-Spa Forte a görcsöt és a fájdalmat?

A No-Spa termékcsalád minden tagja ún. simaizom görcsoldó gyógyszer, tehát hatékonyan alkalmazható mindazon görcsök esetén, ahol az ún. simaizmok görcsös, fájdalommal kísért összehúzódása okozza a kínzó tüneteket.

A No-Spa közvetlenül a simaizom működésére hat, a görcsbe rándult simaizmokat ellazítva fejti ki görcsoldó hatását. A görcs megszüntetésén túl ekkor már nem jut olyan ingerület az agyunk megfelelő részébe, amely fájdalomérzetet kelt, és így megszűnik a görcsöt kísérő fájdalom is.
Ezen kívül enyhe értágító hatása révén fokozza a szövetek vérellátását.

Miben más a No-Spa, mint egy fájdalomcsillapító?

A No-Spa hatóanyaga a drotaverin, melynek különlegessége, hogy a fájdalomcsillapítókkal ellentétben, amelyek jellemzően csak a fájdalomérzetet enyhítik, vagy mulasztják el, a No-Spa közvetlenül a fájdalom okát jelentő simaizom görcsöt szünteti meg, és ezen keresztül csillapítja a fájdalomérzetet.

Mi a különbség a No-Spa és a No-Spa Forte tabletta között?

A No-Spa gyógyszercsalád mindkettő tagja ugyanazon típusú fájdalmas hasi görcs esetén hatásos, maximális napi adagjuk 240 mg.
A No-Spa 40 mg tabletta hatékonyan szünteti meg a fájdalmas hasi görcsöket.
A No-Spa Forte 80 mg tabletta kétszeres hatóanyagtartalma pedig még erőteljesebb hatást biztosít a még kínzóbb görcsös fájdalmakra is.

Hány éves kortól szedhető a No-Spa, illetve a No-Spa Forte tabletta?

A No-Spa 40 mg tabletta 6 éves kortól, a kétszeres hatóanyag-tartalmú No-Spa Forte tabletta 12 éves kortól szedhető.

Hogyan kell adagolni a No-Spa tablettákat?

A No-Spa 40 mg:

 • Gyermekeknek: 6-12 éves korig legfeljebb napi 80 mg (2 tabletta) adható 2 részletben;
 • Serdülőknek: 12 éves kor felett legfeljebb napi 160 mg (4 tabletta) adható 2-4 részletben;
 • Felnőtteknek: naponta 120-240 mg ajánlott (3-6 tabletta) 2-3 részletben.

A No-Spa Forte 80 mg:

 • Serdülőknek: 12 éves kor felett legfeljebb napi 160 mg (2 tabletta) adható 1-2 részletben
 • Felnőtteknek: ajánlott adagja felnőtteknek naponta 120-240 mg (másfél-3 tabletta) 2-3 részletben.

Mennyi ideig szedhető a No-Spa, illetve a No-Spa Forte?

A No-Spa, illetve a No-Spa Forte tabletta szedésének nincs maximalizált időtartama, de kérjük, sürgősen forduljon orvoshoz, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

Szedhetem a No-Spa valamely termékét más gyógyszerekkel együtt?

A No-Spa termékcsalád minden tagja általában más gyógyszerekkel (pl. fájdalomcsillapítókkal) kombinálva is alkalmazható, így akár átmenetileg kell valamely más gyógyszert szednünk a No-Spával párhuzamosan, akár valamilyen krónikus betegségünkre szedünk rendszeresen valamely készítményt, a No-Spa könnyen beilleszthető a terápiánkba.
Levodopa hatóanyagú Parkinsor-kór elleni gyógyszerekkel együtt adva azonban csökkentheti azok Parkinsor-kór tüneteit csökkentő hatását, illetve a betegséggel együtt járó vázizom merevség és remegés súlyosbodhat.

Szedhető a No-Spa terhesség és szoptatás idején?

Állatkísérletes és emberek körében végzett vizsgálatok alapján, terhesség alatt való alkalmazása esetén, az anyát, ill. a magzatot károsító hatása nem volt kimutatható.
Mindazonáltal terhességben való alkalmazása fokozott óvatosságot és orvosi elbírálást igényel, ezért ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével! Kellő vizsgálati eredmények hiányában szoptatás idején alkalmazása nem ajánlott.

Hol készülnek a No-Spa tabletták?

A No-Spa, illetve a No-Spa Forte magyar fejlesztésű és a hazai Sanofi-Aventis/Chinoin gyógyszergyárban előállított tabletta, melynek hatóanyaga, a drotaverin, két magyar vegyészmérnök, Mészáros Zoltán és Szentmiklósi Péter munkájának eredményeképpen született meg. Ma már a Sanofi lengyelországi gyára is gyártja a tablettákat.

Hol vásárolható meg a No-Spa valamely terméke?

A No-Spa vény nélkül kapható gyógyszer, így a legtöbb patikában recept nélkül megvásárolható.


1 Maklári L., Tury P.: Ther Hung Special Issu 1989: 3-20
2 Fonyó Attila: Az orvosi élettan tankönyve. Medicina Könyvkiadó Zrt. 1997. 99-100 oldal

MAT-HU-2100678 (2021.06.21.)

Utolsó módosítás: 2021. július 16.