Printed From:

Amikor a menstruációs görcsök mögött betegség lappang

A legtöbb nő a menstruáció jelentkezésekor erős diszkomfort érzéséről számol be, innen is fakad a már jól ismert mondat: „Azokon a nehéz napokon…”. Nem mindegy azonban, hogy ezek a napok mennyire nehezek, milyen mértékben terhelik meg a nő szervezetét, milyen hatással vannak hangulatára, közérzetére.
Fontos tudnunk, hogy a menstruációból fakadó kényelmetlenségeknek van egy egészséges határa, és ha ezt túllépjük, érdemes orvoshoz fordulnunk, hiszen testünk így is jelezheti, hogy valami nincs egészen rendben odabenn.

10-ből 9 nő számol be alhasi fájdalmakról a menzesz során, mely fiatal és felnőtt nők körében egyaránt jelentkezhet. 10-ből 1 nő azonban olyan erős fájdalmakat tapasztal, mely már a mindennapi tevékenységeit is akadályozza.
A menstruáció alatt előforduló kellemetlen, de veszélytelen tünetek lehetnek például a derékra és lábakba is kisugárzó alhasi fájdalom, fejfájás, hányinger, emlőfeszülés, hasmenés, puffadás, fáradtság és fokozott emocionális érzékenység is.

Nem meglepő tehát, ha ezeken a napokon legszívesebben a takaró alatt maradnánk, nagy bögre tejszínhabos kakaóval és romantikus filmekkel bebiztosítva. Azonban a való élet erre ritkán ad lehetőséget, ezért is fontos a görcsoldás és a kellemetlen tünetek kezelése.
A menstruációs görcsök csökkentésére hatékony megoldást nyújthat a No-Spa, mely közvetlenül a fájdalom okát, a görcsöt szünteti meg.

Annak ellenére, hogy a fenti tünetek önmagukban nem jelentik azt, hogy betegek lennénk, mégis érdemes odafigyelnünk testünk vészjelzéseire. Előfordulhat, hogy a menstruáció során fellépő kényelmetlenségek olyan méreteket öltenek, melyekkel orvoshoz kell fordulnunk, ilyen tünetekkel jár az endometriózis is.

Mi történik ilyenkor? Az endometrium (azaz a méh belső felszínén jelen lévő szövettípus) a méh üregén kívül is megjelenik. Ez azért jelent problémát, mert körülöttük letapadások, összenövések alakulnak ki, és habár ezek a szövetek a méhen kívül helyezkednek el, de menstruációs vérzés formájában minden hónapban leválnak. Szemben azonban a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra - ennek eredménye rendkívül erős fájdalom, és további súlyos szövődmények, akár meddőség is lehet.
Az endometriózis gyakran észrevétlen marad, hiszen tüneteinek egy része általánosnak is mondható: erős menstruációs vérzés, alhasi és kismedencei fájdalmak, székrekedés, a libidó csökkenése, a hüvely izmainak görcsös összezáródása, krónikus fáradtság és levertség, depresszió.

Mégis honnan tudhatjuk, hogy panaszainkkal érdemes orvoshoz fordulni?

Minden esetben figyeljen teste jelzéseire, különösen a felsorolt tünetek együttjárására:

  • Ha kifejezetten erős menstruációs görcs gyötri,
  • Ha közösülés közben fájdalmat érez,
  • Ha krónikus kimerültség vagy fáradtság gyötri,
  • Ha a menstruáció során belázasodik,
  • Ha szokatlan mennyiségű vérzést tapasztal,
  • Ha köztes vérzései jelentkeznek,
  • Ha a menstruációk közötti időszakban is fájdalmat tapasztal.

Ne feledje, a menstruációs görcsök csökkentésében és a görcsoldásban segíthet a No-Spa, mely közvetlenül a méh izomzatára hat, és csökkenti annak összehúzódását. Ilyenkor napi 3x1-2 40 mg-os tabletta alkalmazása enyhítheti a menzeszt kísérő panaszokat.

 

SAHU.DRT.18.05.0299 (2018.07.10.)

Még több cikk »

Utolsó módosítás: 2018.07.13.