Printed From:

Epehólyag problémák és görcsoldás

Epekő, epegörcs és epehólyag-gyulladás, valamint ezek elkerülése

Az epekövek kialakulási esélye nagyon gyakori az emberi szervezetben, azonban ezek csak ritkán vezetnek valós problémához, és az esetek 96%-ában teljesen tünetmentesek maradnak. Érdemes viszont orvoshoz fordulni, ha epegörcs jelentkezik, hogy a további - esetenként veszélyes - szövődményeket elkerüljük.

De hogyan alakul ki az epekő?

A máj méregtelenítő működése során epeváladék keletkezik, mely például vizet, lecitint, koleszterint is tartalmaz. Ha az epeváladék összetétele megváltozik, könnyen csapódhatnak ki belőle kövek, melyek igen változatos méretűek lehetnek, és két csoportra oszthatóak: 80% előfordulási eséllyel koleszterin, 20%-ban pigment alapúak.
Ha az epekő már tüneteket produkál - tehát elzáródást okoz az epevezetékben -, akkor nagyon erős felhasi, jobb lapockába sugárzó fájdalmakat eredményezhet. Ezt a jellegzetes fájdalmat nevezzük epegörcsnek. Tudnunk kell azonban, hogy nem minden epegörcs oka epekő, és nem minden epekő okoz epegörcsöt, ezért feltétlenül fontos, hogy orvoshoz forduljunk problémáinkkal.
Ha az epekövek huzamosabb ideig okoznak elzáródást (tehát néhány órán át), és a problémát nem kezelik megfelelően, 20% eséllyel fordulhat elő akut epehólyag-gyulladás is, mely azon felül, hogy magas lázzal, hányással, és igen fájdalmas görcsökkel jár, májtályog kialakulásához vezethet, ami életveszélyes szövődmény lehet.

De honnan tudjuk, hogy epegörcsöt érzünk?

  • Ha a fájdalom gyakran jelentkezik zsíros ételek fogyasztása után,
  • Ha felhasi, jobb bordaív alatti fájdalmat érzünk,
  • Ha gyakran éjszaka is fájdalmaink vannak,
  • Ha a fájdalom akár 3 órán át is tart,
  • Ha hányinger és hányás is jelentkezik,
  • Tüneteinket kísérheti akár sárgaság is, ami epeút elzáródásra utal.3

Nagyobb eséllyel alakul ki epegörcs például terhesség, túlzott fogyás, cukorbetegség, fogamzásgátló szedése vagy ösztrogénpótló kezelés esetén.

Mit tehetünk epegörcs esetén?

Ha epegörcseink vannak, fontos lehet a zsírszegény diéta követése, és az epekövek minél előbbi feloldása orvosi segítséggel.
Amíg a fájdalom fennáll, elengedhetetlenül fontos lehet a görcsoldás is. Ne várjon, míg a fájdalmaktól mozdulni sem bír, próbálja ki a No-Spa-t, mely speciális hatásmechanizmusával hatékonyan enyhítheti fájdalmait, hiszen magát a fájdalom okát, a görcsöt szünteti meg.

Megelőzés

Az epegörcsök megelőzése sajnos nem mindig lehetséges, de sokat segít, ha rostokban gazdag, egészséges ételeket fogyasztunk a zsírosak helyett, és odafigyelünk testsúlyunkra is.
Ne felejtsük el, hogy gyakran a legjobb megelőzés maga a támadás – ha orvosi segítséggel eltüntetjük az epeköveket, epegörcseink is megszűnhetnek. A visszatérő epegörcs nagyon gyakori jelenség, ezért különösen fontos, hogy életmódbeli változásokra is hajlandóak legyünk az egészségünk megóvása érdekében.

 

SAHU.DRT.18.06.0325 (2018.07.19.)

 

Még több cikk »

Utolsó módosítás: 2018. július 23.