Printed From:

Tudod mi a jó a menstruációban?

A nővé válás természetes velejárója a menstruáció, mégis jellemzően negatív érzelmek és félelem övezi az első alkalmak jelentkezését. Szerencsére egyre tudatosabban válunk szülővé, így gyermekeink beavatása könnyedebb és pozitívabb folyamattá válik.

Sajnos a kellemetlen menstruációs élmény és várakozás mögött az a tény is jelen van, miszerint a fogamzáskorú nők csaknem felének ez az időszak hasi és medence tájéki görccsel jár együtt. Az is tény azonban, hogy ez a fájdalom is természetes egy adott határon belül, hiszen a menstruáció során a méh összehúzódásokkal segíti a méhnyálkahártya leválását a belső faláról. Ezek az összehúzódások lehetnek nagyon erősek, amit fájdalomként, esetleg alhasi görcsökként érzékelhetünk, de egészen enyhék és szinte észrevétlenek is.

Nem kellemetlen élmény, hanem nőiességünk része

A menstruáció nem kell, hogy kellemetlen élményként rögzüljön a fiatal lányokban, és különösen nem kell, hogy fájdalomhoz kötődjön. Amennyiben tudatos szülőként igyekszünk átadni saját tapasztalatainkat és tudásunkat a menstruáció természetes folyamatairól és a velejáró változásokról, bevethetünk egy másfajta nézőpontot, amitől gyermekeink figyelme is a pozitív folyamatokra fókuszálhat.

Ha mindazt a negatív energiát, amit a menzesz várakozásában a félelmek táplálásával töltünk, a menzesz pozitív hozadékaira fordítanánk, talán magunk is meglepődnénk, mennyivel könnyedebben élhetjük meg lányként, nőként, szülőként és családtagként is ezt a ciklikus folyamatot.

Hogy a menstruáció ne a görcsről, hanem a természetes nőiségről szóljon

A menstruáció, mint téma igazán hasznos, hiszen segít anyaként és apaként is mélyebb beszélgetésekkel kapcsolódni gyermekeinkhez.

  • A menstruáció jó, hiszen végre igazán a saját testünkre figyelünk. A tudatos jelenlét egyik legfontosabb alapelve, hogy próbáljunk az adott pillanatban ragadni, és a megfigyelt állapottal önmagában relaxált, gyógyító, nyugtató, pihentető folyamatokat indítunk el saját testünkben és lelkünkben.
  • Jó, hiszen testünk ezzel is jelzi felénk, hogy egészségesen működő női hormonjaink felkészítik a női szerveket arra, hogy teherbe eshessünk: a fogamzásra és a megtermékenyült petesejt beágyazódására.
  • Jó, hiszen tervezhető eseménysorozatról van szó, amely, ha nem is minden esetben az átlagos 28 napos ciklusonként, de normál esetben 21-35 nap elteltével elérkezik.
  • Jó, hiszen a természetes nőiségünk jele, így havonta egyfajta ünnepelendő élmény is lehet, ha figyelmünket nem a fájdalmakra, hanem a megélhető érzelmek kiteljesedésére fordítjuk.
  • Jó, hiszen a menstruáció ma már nem tabu téma: már nem ciki beszélgetni a betétekről és tamponokról, számos okos és praktikus olvasnivalót találhatunk az interneten, és a gyorsan ható görcsoldó készítmények is könnyen elérhetőek a patikákban, akár online is megvásárolhatók.
  • Jó, hiszen összehozza a különböző generációkat és erősítheti kapcsolatukat. Őszinte és mély beszélgetésekkel, saját tapasztalatok megosztása révén könnyebben oldható az ismeretlentől való félelem és még a pszichésen előre megélt fájdalom is.
  • A menstruáció számos egészséges tevékenységre ösztönözhet minket, akár családtagjainkkal együtt is: lehet hogy a menstruáció alatt nincs kedved sportolni, az aktív életmód azonban csökkentheti a fájdalmakat. Az úszás, a biciklizés, a jóga vagy egy tempósabb séta sokat segíthet ezeken a napokon. Jó, ha relaxációra is szakítunk időt ilyenkor, hogy megszabaduljunk a rossz közérzettől. A menstruációs fájdalmakat növelheti a dohányzás is, ezért megpróbálhatjuk visszafogni, vagy akár teljes mértékben elhagyni a dohányzást.

A menstruáció jó apropó arra, hogy a ciklusban megélhető fájdalmas görcsökről őszintén beszélhessenek anyák és lányaik a saját tapasztalataikat és megoldásaikat is átbeszélve. A No-Spa, a görcsoldás szakértőjeként kétféle dózisú készítménnyel kínál igényre szabott segítséget a hasi görcsöktől szenvedőknek évtizedek óta. A No-Spa jól tolerálható, simaizom-görcsoldó hatásával közvetlenül a méh izomzatára hat.

A No-Spa 40 mg tabletta gyorsan és hatékonyan szünteti meg a görcsös hasi fájdalmat, a No-Spa Forte 80 mg tabletta kétszeres hatóanyagtartalma pedig még erőteljesebb hatást biztosít a még kínzóbb görcsös fájdalmakra is.

Mert a No-Spa tudja, hogy a fájdalom múlandó, a nőiesség örök.

 

SAHU.DRT.20.04.0205 (2020.04.24.)