Printed From:

 

 

Jógával menstruációs fájdalom ellen

Elviselhetetlen hasi görcsökkel, rossz közérzettel érkezik a menstruációd? Vedd fel a kesztyűt a fájdalommal szemben a következő jógapózokkal!

Tanulmányok támasztják alá, hogy a jóga kifejezetten hatásos módszer a menstruációs fájdalmak leküzdésében.1

Légy magabiztos nő

Hogy állj neki? Egyszerű! 

A takaródba bábozódva a TV előtt várod a nap végét, azután pedig az éjszaka végét? Reménykedsz, hogy a másnap könnyebb lesz? Ha ismerős az érzés, akkor ez az 5 fantasztikus jógapóz (ászana) lehet a mentsvárad! Bandha Kati, jógaoktató pedig mindenben a segítségedre lesz! Mutatjuk!

„Kezdd azzal, hogy pozitívan állsz hozzá! Tudd, hogy a tüneteid, mint hasi görcsök, fejfájás, levertség, ingerlékenység, ami a hiszti teljes elszabadulásáig vezethet csupán a hormonok játéka. Bizonyított, hogy egy hónap rendszeres gyakorlás néhány szuperhatékony jógapózzal pozitív hormonális változást eredményez és segíti a tested és lelked egyaránt.2 A hangsúly tehát a rendszerességen van, de tűzoltásként is enyhülést hozhatnak a következő jógapózok, amik természetes fájdalomcsillapítóként sietnek a segítségedre a nehéz napokon! A gyakorlatokat ráadásul akár az ágyban fekve is elvégezheted!”

mondta Bandha Kati, jógaoktató. (link:https://www.facebook.com/jogaujpest/)

1. Marjariasana (Macskapóz)

Térdelőtámaszban helyezkedj el, tegyél a térdeid alá egy puha takarót és egy könnyed domborítással emeld meg a derekad, majd húzd be az állad és próbáld meglesni a köldököd. Tudatosan és mélyen lélegezd ki a levegőt, majd a belégzéssel egy nyújtózó homorítással nézz a plafon felé vigyázva a nyakadra. Ha ez már jól megy indíthatsz finoman hullámzó köröket a törzseddel, mintha hullahoppoznál mindkét irányba! Kellemesen fellazítja majd a derekad és a keresztcsontod közötti területet, az egész hátad és aktivizálod a tested erőközpontját. Végezd 1-2 percen át, ezzel be is melegítettél!

Jógával menstruációs fájdalom ellen

Jógával menstruációs fájdalom ellen

2. Balasana (Babapóz)

Sarokülésből kezd, vegyél egy mély levegőt és húzd ki magad, majd a tenyereket csúsztasd előre és hajolj a combodra, esetleg egy párnára kilégzéssel és maradj így 1-2 percre, vagy ameddig jólesik és figyeld a hasfalad mozgását, ahogy a combodhoz simul minden belégzéssel. Ez feledteti majd a gondolataidat és maximálisan feltölt energiával miközben a derekad és a gerinced teljesen ellazul, jótékony préseléssel fokozod a nemi szervek vérbőségét, ami feloldja a feszítő érzést a méhfalon plusz a fej vérellátását is javítja. Pihenj meg ebben a pózban 1-2 percig és élvezd a jótékony hatását!

Jógával menstruációs fájdalom ellen

3. Upavistha Konasana (Ülő szögpóz, széles terpeszülés)

Ülj a fenekeden és önerővel nyiss egy széles terpeszt a lábakkal. Feszítsd vissza a lábfejeket, tehát pipálsz és a combokat önerővel forgasd kifelé, ezután egyenesítsd a hátad egy belégzéssel és dönts előre egyenes háttal, a karokat használd magad előtt, hogy meg tudd támasztani a kényelmesen elért szöget a csípőben! Ez a szuper ászana a medence területén felgyülemlett stressztől szabadít meg és serkenti az alhasi szerveket, enyhíti a fájdalmaidat és a feszítő érzést és még a merev izmokat is fellazítja a combod belső és hátulsó területén!

Jógával menstruációs fájdalom ellen

4. Supta Baddha Konasana (Hanyatt fekvő pillangó póz)

Ez az, amire a legnagyobb szükséged van, ha a hatalmába kerített a levertség, álmatlanság és úgy érzed már nem tudsz megálljt parancsolni az érzelmi kitöréseidnek! Feküdj a hátadra és húzd a talpaidat kényelmes távolságra a medencéd felé, majd engedd oldalra borulni a combokat, mint a szárnyakat és a két tenyered helyezd a hasfaladra. Figyelj a derekadra, húzd a talaj felé-lefelé. Most kezdj a tenyerekbe lélegezni és ismét figyeld a hasfalad emelkedését és süllyedést, lélegezd át olyan lassú-egyenletes tempóban, ahogyan kényelmes neked. Észre fogod venni, hogy természetesen megnyugszol. Szánj rá 1-2-3 percet is akár. Ez a póz a hasfal oldásával a fájdalmas görcsöket is oldja majd.

Jógával menstruációs fájdalom ellen

5. Supta matsyendrasana (Fekvő gerinc-csavarás)

Maradj a hátadon fekve és az egyik lábad nyújtsd ki, a másik talpad tedd a nyújtott lábad combjára. Arra figyelj ne a térdedre, hanem picit feljebb. Karok oldalsó középtartásban, és a vállakat a földön tartva fordítsd a medencéd a nyújtott láb irányába, csak addig, amíg mindkét vállad a földön tudod tartani. Húzd be köldököd, hogy segítsd a derekad a talajfelé simítani. Bátran tedd a kezed a térdedre, a törzseddel és fejeddel pedig fordulj az ellentétes irányba. Minden kilégzéseddel próbálj belelazulni és figyeld, ahogy a csípőd kellemesen felszabadul, a gerinced fellélegzik, legyőzve a hátfájást!

Jógával menstruációs fájdalom ellen

Tény, fontos a rendszeresség, de ezek a gyakorlatok enyhülést hozhatnak akkor is, amikor elviselhetetlen már a fájdalom! Ne hagyd ki!

Fotók: Bandha Kati/Bandha Jógastúdió

SAHU.DRT.20.03.0161 (2020.04.06.)

 

1 Period pain: don’t let it stop you exercising. Elérhető: https://theconversation.com/period-pain-dont-let-it-stop-you-exercising-118785 Letöltés dátuma: 2020. március 25.

2 Yoga and Women’s Health Elérhető: https://www.parashospitals.com/parasbliss/blogs/yoga-womens-health/ Letöltés dátuma: 2020. március 19.

 

Utolsó módosítás: 2020 április