Printed From:

Gyomor és bélrendszeri görcsök

Anatómia és élettan, avagy hogyan működik a gyomor-bél rendszer?

Ahhoz, hogy megérthessük, mi is történik a szervezetünkben egy kínzó gyomor- vagy béleredetű görcs esetén, fontos, hogy kicsit felelevenítsük az ide vonatkozó ismereteinket.

A gyomor-bélrendszer egy üreges szervrendszer, ami a nyelőcsőtől a végbélnyílásig tart. Részei: a gyomor, a vékonybél, a vastagbél, és végezetül a végbél.

ÉRDEKESSÉG: A vastagbél egyik része az ún. vakbél, amelynek szintén csak egy kis része az ún. „féregnyúlvány” (latinul appendix), melynek gyulladását köznapi nyelven vakbélgyulladásnak nevezzük. Ez az elnevezés azonban meglehetősen félrevezető, mivel vakbélgyulladáson valójában nem a vakbél, hanem csak az ahhoz csatlakozó, kesztyűujjhoz hasonló, kb. 10 cm hosszúságú, zártvégű féregnyúlvány gyulladását értjük.


Valamennyi a gyomor-bélrendszerben található, fent felsorolt szerv falának összetétele hasonló, így a bélfal simaizom réteget is tartalmaz. Ezek az általában több rétegben elhelyezkedő izmok biztosítják a táplálék keveredését és továbbhaladását. Működésük akaratunktól független, és egy bonyolult szabályozási folyamat irányítja. Ha a működésében zavar lép fel, az izmok túlságosan elernyedhetnek, vagy 
túlságosan erősen húzódhatnak össze – ez utóbbi a görcs, amit fájdalomérzet kísér.

A gyomor és a patkóbél görccsel járó leggyakoribb megbetegedései

Gyomorszáji görcs

A gyomor egy „J” alakú, tömlőszerűen kitágult szerv, melyet a nyelőcsőtől (a rekeszizom vonalában) egy izomgyűrű, az ún. gyomorszáj választja el.
Amennyiben ez a 
záróizom túl erősen zár vagy görcsben van (ez az ún. gyomorszáji görcs), akkor a nyelés során a táplálék nehezen, vagy egyáltalán nem jut be a gyomorba. Ez a betegség önmagában ritkán jelentkezik, általában a nyelőcső alsó részének vagy a gyomorfenék megbetegedéseihez társul – és heves fájdalommal jár. A No-Spa ezt a simaizom görcsöt is hatékonyan enyhíti vagy szüntetheti meg, de természetesen a végleges megoldást alapvetően a tüneteket kiváltó alapbetegség gyógyítása jelenti ez esetben is.

Gyomorkaput érintő görcs

Felnőttekben a gyomor, a patkóbél, vagy a hasnyálmirigy fejének megbetegedéséhez másodlagosan társulhat a gyomorkapu (gyomor és patkóbél között átmenetet képző simaizom gyűrű) működési zavara, ami leginkább görcsben mutatkozik meg.
A jobb bordaív és a szegycsont alatt (az ún. gyomorgödör, latinul epigastrium területén). Kezelése itt is az alapbetegség kezelése – ami hosszabb időt vesz igénybe – tünetileg pedig a simaizom görcsoldó No-Spa hozhat rá gyors enyhülést.

Fekélybetegségek: gyomor- és nyombélfekély

Ha a bőrön vagy a nyálkahártyán egy elhalt rész lelökődése után anyaghiány támad, azt fekélynek (latinul ulcusnak) hívjuk.  Hétköznapi értelemben a „normális” sebgyógyulási folyamattal meg nem gyógyuló sebet nevezzük fekélynek. Az emberi szervezeten belül és kívül jelenhet meg, gyakran a gyomorban és a patkóbélben (vagy más néven nyombélben) fordul elő ez a betegség.

A gyomor- és nyombélfekély a belső hámréteg (mucosa) körülírt hiánya, amely az esetek egy részében jellegzetes panaszokkal és tünetekkel jár. Endoszkópos és szövettani szempontok szerint a 3 mm-nél nagyobb, a gyomor és nyombélfal nyálkahártyájának simaizom rétegének szintjét meghaladó hámhiányt tekintjük fekélynek.4

A fekélybetegség ma ismert legfontosabb kóroki tényezője a Helicobacter pylori, mely a legelterjedtebb humán emésztőszervi kórokozó, az emberiség 50 %-ában (hazánkban kb 60-70 %-ban8) jelen van. Emberről-emberre terjed, a széklet közvetítésével.

A gyomor és a nyombél fekélye – bár anatómiailag mindkettő a has felső részében okoz panaszokat – jelentősen különbözik a tapasztalt tünetek, a kezelési elvek és a hosszú távú prognózisok tekintetében egyaránt, amit az alábbi táblázat foglal össze.2,4

klinikai tünetek, kórok, beavatkozás gyomorfekély nyombélfekély
a fájdalom helye a szegycsont alatt, a has felső harmadában, a középvonaltól inkább balra a szegycsont alatt, a has felső harmadában, a középvonaltól kissé jobbra, jól körülhatárolt, szinte egy ponton fájj
a fájdalom jellege tompa, nyomó jellegű, állandóbb éles, égő, ritkán görcsös, "éhségfájdalom"
a fájdalom kisugárzása hátba balra hátba jobbra, derékba
a fájdalom jelentkezése étkezés után, a gyomor kiürülésével megszűnik éjszaka, ill. éhgyomorra jelentkezik, az étkezés hatására szűnik, majd 30-60 perc múlva újból fokozódik
a fájdalmat szünteti a gyomor kiürülése vagy a hányás étkezés, savcsökkentő szer
a fájdalmat fokozza újabb étkezés alkohol, kávé, idegesség
émelygés, hányinger gyakori ritka
savas hányás v. savhányás ritka gyakori
ételhányás aránylag gyakori csak szövődmény (pylorus /gyomorzár/ görcs, deformáló hegesedés esetén)
kapcsolat az étkezéssel az éhezést nehezen tűri, "éhségfájdalma" van
étvágy romlik, fogyás van megtartott, de előfordulhat fogyás is
Helicobacter pylori fertőzés gyakori gyakori
 rosszindulatú gyomordaganat*  előfordulhat, fontos a szövettani vizsgálat  nincs kapcsolat, szövettani vizsgálatot rutinszerűen nem kell végezni
 műtét szükségessége (daganatveszély miatt)**  12 hét után sem gyógyuló fekélynél kell  csak szövődmény (pylorus /gyomorzár/ szűkület, deformáló hegesedés, perforáció) esetén szükséges
 kezelés tükrözéses kontrollja**  mindig szükséges  nem szükséges 


A fekélyek diagnózisának alapmódszere a köznapi nevén gyomortükrözésként ismert folyamat, mely során a gyomrot és a patkóbelet is megvizsgálják. Igazolt betegség esetén, ún. eradikációs kezelés következik, melynek során a kórokozó kiirtására a cél. A gyakorlatban ez 1-2 hetes kombinált antibiotikumos kúrát jelent, melyet savtermelést csökkentő gyógyszer szedésével kell kiegészíteni.

Mikor ajánlott a No-Spa alkalmazása gyomor- és bélgörcs esetén?

Minthogy a gyomor és a nyombél falában jelentős simaizom kötegek vannak, e szervek megbetegedéseiben igen gyakori a simaizom kórosan nagyfokú összehúzódása, ami görcs érzésében nyilvánul meg. A No-Spa közvetlenül oldja a simaizom görcsöt, függetlenül attól, mi volt a kiváltó ok. Így a No-Spa hatékony kiegészítő kezelés gyomor-bélrendszeri simaizom görcsök esetén is, így egyaránt alkalmazható gyomor és nyombélfekély, gyomornyálkahártya-gyulladás, a gyomorszáj és a gyomorkapu záróizmának görcse, valamint vékony- és vastagbélgyulladás kapcsán jelentkező hasi görcsök esetén is.

Enyhébb esetekben – az orvos által javasolt kezelés kiegészítéseként – alkalmanként 1-2 No-Spa 40 mg tablettaalkalmazható, és maximálisan napi 3x2, azaz 6 tabletta (vagy 3x1 No-Spa Forte tabletta) a bevehető mennyiség.

Fonyó Attila: Az orvosi élettan tankönyve 2011. Medicina Könyvkiadó Zrt,(319.o.)

Tulassay Zsolt: A belgyógyászat alapjai 2011. Medicina Könyvkiadó Zrt. (850-856.o.)

Endes Pongrác: Pathologia 1975. Medicina Könyvkiadó Zrt. (30.o.)

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a felső emésztőrendszer panaszaihoz és tüneteihez rendelhető kórformák (gastro-oesophagealis reflux-betegség, peptikus fekély és nem-fekélyes diszpepszia) kezeléséről; II. FEKÉLYBETEGSÉG (NYOMBÉL ÉS GYOMORFEKÉLY). forrás: http://www.eum.hu/egeszsegpolitika/minosegfejlesztes/gasztroenterologia; letöltés ideje: 2020.07.25.

MAT-HU-2000195 (2020.07.27.)

Utolsó módosítás: 2020.08.17.