Printed From:

Menstruációs görcsök

Menstruációs fájdalommal szinte minden nő találkozik az élete során. Mivel nagyon különbözőek vagyunk, így az is eltérő, milyen gyakorisággal, milyen hosszan, illetve milyen intenzitással tapasztalunk meg menstruációs fájdalmat és görcsöket. Az alábbi fejezet egy rövid áttekintést ad a menstruáció folyamatáról és az azt kísérő esetleges kellemetlen tünetekről, valamint azok enyhítésének lehetőségeiről.

A menstruáció folyamata

A menstruáció (vagyis a menzesz, vagy a havi vérzés) az a folyamat, amikor a méh nyálkahártyája – a megtermékenyülés elmaradása miatt – lelökődik.
Ilyenkor a méh erei körüli sejtekből (az ún. stróma sejtekből) gyulladásos közvetítő anyagok szabadulnak fel és megindul a prosztaglandinok képződése is. A prosztaglandinok a méh simaizomzatának összehúzódását váltják ki, valamint bizonyos méh-erek összehúzódását is.
További változás, hogy a stróma sejtekből fehérjebontó enzimek is felszabadulnak, melyek bontják az erek falának külső részét, illetve az ér környékén lévő fehérjéket. Ennek következtében a méhnyálkahártya alsó részében az erek áteresztővé válnak, „megnyílnak” és a nyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik.3 (527-528 o.)
A menstruáció a legtöbb nőnél 4-6 napig tart. 3 (527-528 o.) Az átlagos vérvesztés 30 ml, de mértéke menstruációs ciklusonként és egyénenként is igen változó lehet, a normális mennyisége kb. 13-80 ml között van. A vérzés általában a 2. napon a legkifejezettebb. A vérzés nem mindig alvadt, mert a folyamat során alvadást gátló faktorok is felszabadulnak.5 (2071. o.)

Menzeszhez kapcsolódó panaszok és gyakoriságuk

A menstruációval járó panaszok egyénenként és menstruációs ciklusonként is nagyon különbözőek lehetnek: 14,15,16

 • alhasi (méh) görcs,
 • hasi fájdalom,
 • hasmenés,
 • hányinger,
 • ritkábban székrekedés és hányás.

Egy nagyobb amerikai felmérésben, amelyben 11 648, 18- 55 év közötti nőt kérdeztek meg, a nők kb. 19 %-a jelzett különböző panaszokat a menzesszel összefüggésben.14
Egy másik vizsgálatban15, ahol a menzesszel összefüggő gyomor-bélrendszeri panaszok gyakoriságát vizsgálták, a megkérdezett 156 nő

 • 55 %-a jelzett hasi fájdalmat,
 • 28 %-a hasmenést,
 • 14 % hányingert,
 • 10 % székrekedést,
 • 3 % hányást.
 • Két vagy több panaszt 31 % említett.
 • Sőt, a megkérdezettek 49 % szorongást is panaszolt.

A menstruációt kísérő tünetek gyakrabban jelentkeznek azoknál a nőknél, akik szorongást, depressziót és alvászavart is panaszolnak. Mi több, olyan életmódbéli tényezők, mint a dohányzás, az alkoholizmus és a túlsúly is hajlamosítanak arra, hogy a menstruáció panaszokkal járjon.14

Ugyancsak rossz hír, hogy akiknél a menstruáció kapcsán alhasi (méh-) görcs jelentkezik, azoknál szignifikánsan gyakoribbak az egyéb hasi tüneteket is, mint a hasi fájdalom és a hányinger, de gyakoribb a hasmenés és a székrekedés is.16

Mivel lehet hatékonyan kezelni a fájdalmas és görcsös menstruációt?

A simaizom-görcsoldó hatású No-Spa közvetlenül a méh izomzatára hat és csökkenti annak görcsös összehúzódását. Ilyenkor napi 3x1-2 tabletta alkalmazása enyhíthet a menzeszt kísérő panaszokon.
Minthogy a menstruáció folyamatában a prosztaglandinoknak is szerepük van – többek között a méh görcsös összehúzódásában –, a prosztaglandin hatást gátló, ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, mint például az Algoflex, ugyancsak jó hatással alkalmazhatóak a panaszaink enyhítésére.
A különböző hatásmechanizmusú készítmények (pl. görcsoldó és klasszikus fájdalomcsillapító kombinációja) együtt is alkalmazhatók (pl. Algoflex-M, vagy No-Spa ésAlgoflex), ha a fájdalom nagyon erős és egyfajta készítmény nem elégséges a panaszaink megfelelő mértékű enyhítésére.

3. Fonyó Attila: Az orvosi élettan tankönyve 2011.
5. Mark H Beers: MSD Orvosi kézikönyv 2009.
14. Strine TW et al. Journal of Women’s Health. 2005;14(4):316-323.
15. Bernstein MT et al. BMC Women’s Health. 2014;14:14.
16. Jarrett M et al. Research in Nursing & Health. 1996;19:45-51.

Utolsó módosítás: 2015. szeptember 24.